У Луганську знайшли застосування каналізаційним водам

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 26.02.2009 04:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6770

У Луганську знайшли спосіб переробляти осад каналізаційних вод в будівельний матеріал. Завдяки новій добавці бетон стає особливо міцним, а цегла забезпечує додаткову теплоізоляцію.

Недоліку в сировині немає - міські очисні споруди можуть поставляти його тоннами.

На перший погляд виходить найзвичайнісінька цеглина, хіба що трохи легша. Вся справа в суміші, з якої цеглу виготовляють. Замість мінерального порошку - це стандартний інгредієнт - сюди додають перероблений мул, який збирають на очисних спорудах міста, повідомляє НТВ.

Роман Бреус, доцент Луганського національного аграрного університету: «Необхідно узяти 40 % щебеня, 50 % піску і 8 % відходів».

Примітно, що Роман Бреус на тему незвичайного будівельного матеріалу недавно захистив дисертацію. Не лише будинки, але навіть дороги, як виявилось, можна будувати, використовуючи таку речовину. Зовнішній вигляд і запах довіри не вселяють, але після переробки виходить відмінна добавка для будматеріалу.

Роман Бреус, доцент Луганського національного аграрного університету: «Поліпшуються експлуатаційні якості асфальтобетону, характеристики міцності».

Несподівані плюси нової технології відкрилися і при виготовленні пробної партії цеглини. Виявилось, що тепло в будинку, побудованому з цього матеріалу, повинно зберігатися довше. Органічні частинки мула при випалюванні вигоряють, утворюючи дрібні порожнечі. Цеглина виходить пористою.

Геннадій Дрозд

Геннадій Дрозд, професор кафедри автомобільних доріг Луганського національного аграрного університету: «У нашої цеглини здатність утримувати тепло в приміщенні набагато вища в порівнянні із звичайною. Єдина відмінність - одну цеглину можна застосовувати для облицювальних робіт, а іншу рекомендується використовувати для внутрішніх приміщень».

Очисні споруди під Луганськом - своєрідне родовище мула. Каналізаційні води тут відстоюють, осад збирають в купи. Десятки тисяч тонн потенційного будівельного матеріалу вже скупчилися в околицях міста. Поділитися осадковим мулом комунальники готові у будь-який момент. Утримання цих відвалів обходиться їм досить дорого.

Петро Ковальов, головний інженер підприємства «Луганськвода»: «Необхідно створювати майданчики по утилізації зневодненого осаду, місця для компостування, а це все виливається в орендну плату за землю. Витратне підприємство».

До цих пір і для місцевих екологів поклади осадкового мула залишалися нерозв'язною проблемою.

Володимир Плющев, перший заступник начальника Державного управління охорони навколишнього середовища Луганської області: «Осад можна використовувати як добриво і вивозити на поля. Але в мулі присутні важкі метали, тому удобрювати їм не можна».

Вісім тонн осадкового мула вже надійно поховано на пробній ділянці дороги - 150 метрів траси проклали за новою технологією. Міцність дорожнього покриття виявилося відмінним. Що стосується цегли, то розробкою луганських учених серйозно зацікавилися місцеві будівельні фірми.

На всі ці переваги є лише один мінус, зазначає канал 1+1 – на запровадження технології потрібні гроші. Найкраще, кажуть науковці, якщо це буде державна програма. Головне – здолати упередженість. В ощадливого господаря й лайно не пропаде.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.