Уроки кризи. Європейці вводять систему фінансового нагляду за банками

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 26.02.2009 18:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6775

У Брюсселі група експертів Євросоюзу висунула низку пропозицій щодо оптимізації контролю над фінансами в майбутньому. Таким чином фахівці сподіваються запобігти ймовірному повторенню кризи.

Після небачених заходів, спрямованих на порятунок банків, європейські уряди усвідомили необхідність краще контролювати фінансові ринки. Ще під час фінансового саміту ЄС у Берліні, який відбувся в неділю, федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель сказала: "Ми визнаємо, що всі фінансові ринки, фінансові продукти та й учасники ринку, а також хедж-фонди та рейтингові агентства слід піддати спостереженню та регулювати. Тут ще потрібно розробити необхідні деталі та включити їх до плану дій.»

Новий план дій

Розробкою такого плану для Європейського союзу, починаючи від жовтня, займалася група експертів на чолі з колишнім головою МВФ Жаком де Ларозьєром, яка власне й зібралася в середу в Брюсселі. Економісти пропонують, зокрема, створення під наглядом Європейського Центробанку так званої європейської ради з системних ризиків, яка своєчасно попереджатиме про небезпеку для банківської системи та даватиме вказівки для їх запобігання. Вже існуюча система, вважає Ларозьєр, не діє: «Що є справжньою причиною нинішньої фінансової драми? Те, що своєчасно і голосно не підняли тривогу і не дали чітких порад, аби зупинити занепад, який виявився таким катастрофічним.»

Головне – співпраця

Експерти вважають проблематичним те, що спостереження за діяльністю банків, які працюють в усій Європі, відрегульовано лише на національному рівні. Тож, основними гаслами мають бути: по-перше, більше контролю, а по-друге, більше співпраці на європейському рівні під час його провадження. Щоправда, йдеться не про центральний всеєвропейський орган контролю, а про створення мережі для співпраці відповідних національних структур. Назва нової політично незалежної мережі – European System of Financial Supervision (ESFS) – Європейська система фінансового нагляду.

Останнє слово за урядами ЄС

Критики не вбачають жодних переваг у створенні такої мережі. Вони наполягають на необхідності заснувати спеціальну загальноєвропейську наглядову службу. Створення мережі ще мають схвалити уряди країн ЄС. Тож, голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозо звернувся до них із закликом: «Коли, як не зараз? Якщо керівники європейських урядів не погодяться на створення інтегрованої системи нагляду зараз, в часи кризи і після всіх помилок, цього ніколи не станеться.»

Висловлюються сподівання, що під час саміту ЄС у березні остаточно з’ясується, чи бути Європейській системі фінансового нагляду.

Від “Аратти”: власне, українським державним очільникам, зокрема, Президенту та нардепам варто було б ретельно задуматися над існуючою в Україні системою фінансового контролю. Точніше, про відповідальність за її бездіяльність.

Формально цю функцію виконує, у банківській системі, НБУ. Наскільки вона ефективна - кожен українець відчуває на власному гаманці.

Втім, очевидно не кожний. Ми переконані, що ні пан Стельмах, який, як подейкують, полюбляє святкувати свій день народження у закордонних кабаках, ні пан Ющенко, ні підлеглі гаранта, які можуть собі дозвлити на скромну зарплатню держслужбовця не тільки маєтки, а й літати чартерними авіарейсами розважатися на найкоштовніші європейські курорти, не відчувають на власному гаманці спекулятивних інтересів сучасних лихварів, які себе називають банкірами.

Втім, можливо, тому певні особи можуть собі дозволити розкошувати, не тому, що заробили статки, а тому, що у долі із паразитами, які обкрадають свій народ. В обмін на імітацію контролю та публічне роздування щок.

А проблема тим часом, не тільки існує, а й загострюється. І нам, виборцям, тепер варто подумати, чи здатні наші представники у владі її вирішити так, щоб система фінансового контролю не була залежною від всіляких стельмахів чи шаповалових?

Врешті, хіба ж ми гірші чи дурніші за європейців?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.