Астрономи сфотографували “око бога”

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 27.02.2009 12:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6778

Європейські астрономи отримали фотографію планетарної туманності NGC 7293 в дуже високому дозволі. За виразність журналісти назвали кольорове зображення цього космічного об’єкту “оком бога”.

Зображення Європейської південної обсерваторії

Власне фотографія в хорошій якості, а також інформація про туманність доступні в прес-релізі Європейської південної обсерваторії.

Фотографія NGC 7293, що знаходиться на відстані близько 700 світлових років, була зроблена за допомогою оглядової камери Wide Field Imager, встановленої на 2,2-метровому телескопі в обсерваторії Ла-Сілла в Чилі. Підсумкове зображення є компіляцією фотографій, зроблених з використанням синього, зеленого і червоного фільтрів. На нім добре помітно віддалені галактики, що оточують NGC 7293. На всіх попередніх знімках відобразити їх не вдавалося.

На фотографії NGC 7293 нагадує пампушку, проте вивчення туманності показало, що цей об'єкт, ймовірно, складається як мінімум з двох дисків. Яскравіший внутрішній диск розширюється з швидкістю близько 100 тисяч кілометрів на годину. Астрономи припускають, що вік цього диска складає приблизно 12 тисяч років.

Планетарні туманності є залишками великих зірок на останній стадії їх існування. В кінці свого життя червоні гіганти масою від 2,5 до 8 сонячних скидають зовнішні шари газу. Вмираючі зірки перетворюються на білих карликів, оточених газовою хмарою. Ультрафіолетове випромінювання карлика підсвічує газ, надаючи планетарним туманностям їхнього барвистому вигляду: за голубувато-зелене свічення центральної частини NGC 7293 "відповідають" атоми кисню.

Не дивлячись на "фотогенічність" і близькість до Землі, NGC 7293 була вперше виявлена тільки в 1824 році. Випромінювання цього об'єкту "розмазане" за великою площею, тому для його спостереження необхідна вельми чутлива апаратура.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.