Криза загострила внутрішні суперечки у ЄС

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 3.03.2009 14:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6787

У Празі відбувається конференція, присвячена 5-й річниці розширення Євросоюзу на Схід. Але через кризу та суперечки між новими й старими членами ЄС щодо шляхів її подолання, настрій в учасників не дуже святковий.

Єврокомісір з питань економіки та монетарної політики Йоакін Альмунія у своєму виступі на конференції намагався переконати учасників заходу у тому, що країни Євросоюзу тримаються купи і займають єдину позицію.

Свідченням цього, на думку керівництва ЄС, є й результати саміту, який проходив у неділю у Брюсселі. “Ми вважаємо, що усі вчорашні події є успішним кроком на шляху спільної орієнтації. Вони показали, що незважаючи на різну ситуацію у різних державах ЄС, є бажання рухатися у одному напрямку. Заяви про можливе розділення Євросоюзу залізною завісою є безпідставними” - сказав речник Єврокомісії Йоганес Ляйтенбергер.

Протекціонізму – ні!

В той же час, як зауважив Йоакін Альмунія, найголовнішим пріоритетом керівництва Євросоюзу є боротьба із національним протекціонізмом. Новачки ж ЄС нарікають на те, що результатів такої боротьби поки що не помітно. Адже, приміром французький президент Ніколя Саркозі заборонив підприємцям скорочувати працівників у Франції, змусивши таким чином закривати представництва у інших країнах— загалом нових членах ЄС. Керівники останніх непокояться, що через протекціонізм Заходу, на Сході Євросоюзу можуть бути втрачені 5 мільйонів робочих місць.

Новачкам ЄС радять радіти

Втім, деякі політики радять більш оптимістично дивитися на речі. За словами Євродепутата Антоніо Лопеза-Істуріца, новачкам ЄС потрібно навпаки радіти. Адже якби ці держави 5 років тому не приєдналися до Євросоюзу, ситуація у них була би набагато гіршою.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.