Нардепи відправили Огризка у відставку. Чи буде скандал у БЮТ?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.03.2009 15:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6788

Верховна Рада України 250-ма голосами “за” проголосувала за відставку Володимира Огризка з посади міністра закордонних справ України.

Зокрема, за відставку Огризка проголосували 174 народні депутати від фракції Партії регіонів, 49 – від БЮТ, 0 – від НУ-НС, 27 – від КПУ і 0 – від Блоку Литвина.

Голосування БЮТівців на підтримку ініціативи КПУ та ПР стало повною несподіванкою. Тим більше, що на засіданні фракції було ухвалене протилежне рішення - голосувати проти відставки очільника МЗС.

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко вважає помилкою підтримку 49-ма депутатами від Блоку Юлії Тимошенко постанови про відставку Огризка з посади міністра закордонних справ.

Про це він заявив після проведення голосування з цього питання.

“Голосування значною частиною БЮТ за відставку Огризка є помилкою”, - сказав Томенко.

За його словами, попри всі застереження щодо діяльності Міністерства закордонних справ, ініціатива відставки міністра закордонних справ, висунута фракціями КПУ та Партії регіонів, переведена в площину “задоволення потреб Російської Федерації, а не захисту національних інтересів України”.

Томенко наголосив, що фракцією БЮТ було ухвалене рішення не голосувати за відставку Огризка.

“При розгляді таких важливих і принципових питань потрібно керуватися не партійними чи політичними інтересами, а цінністю, що називається національна гідність”, - сказав заступник голови ВР.

Нардеп Олег Ляшко повідомив, що одразу після голосування виступив з ініціативою про проведення засідання фракції, аби 49 народних депутатів пояснили, з яких причин вони голосували за відставку Огризка.

«Під час голосування я бачив реакцію багатьох депутатів. Їм було не зрозуміло, чому дехто голосує «за», - сказав він.

Ляшко не виключив, що одним з наслідків такого голосування може стати розкол в коаліції.

Перший заступник лідера фракції БЮТ Андрій Кожем'якін називає демократією голосування частини депутатів з БЮТ за відставку Огризка з посади міністра закордонних справ всупереч рішенню фракції.

За його словами, таке голосування частини фракції є відповіддю на запитання, яке часто ставлять журналісти: «Чи існує демократія у БЮТ?» «Дійсно вона існує, ви чули, що рішення фракції було одне, але є думка окремих депутатів», - додав він.

За його словами, о 14 год. на засіданні фракції БЮТ обговорюватиметься ця ситуація. У той же час, Кожем'якін відкидає можливість застосування якихось покарань до народних депутатів, які голосували за відставку Огризка.

Кожем'якін наголосив, що сам не голосував за відставку і «навіть давав команду, щоб фракція не голосувала».

На уточнююче запитання, чи були ще такі прояви демократії, коли значна частина фракції голосує всупереч рішенню фракції, Кожем'якін відповів: «Ну чому ж були, коли два-п’ять народних депутатів голосували по-іншому».

Кожем'якін зазначив, що сьогодні на засіданні фракції народним депутатам, які голосували за відставку Огризка, «буде що сказати», оскільки колишній міністр закордонних справ нерідко виконував чужі вказівки. За його словами, є питання до нього щодо «сумнівних результатів Гаазького суду» та щодо директив, які розсилалися Огризком в дипломатичні представництва із «внутрішнім документом» - рішенням РНБО по діяльності уряду.

Втім, одразу ж нардепи, які орієнтуються на Банкову, побачили у голосуванні руку Тимошенко і привід для розколу коаліції.

Рішення щодо підтримки голосування про відставку Володимира Огризка з посади міністра закордонних справ України було прийнято прем`єр-міністром України Юлією Тимошенко. Про це заявив в інтерв’ю журналістам народний депутат України, лідер групи «За Україну!» В’ячеслав Кириленко.

За його словами, «в її фракції ніколи немає ніяких розбіжностей, чи окремої думки, чи окремої точки зору».

Кириленко зазначив: «Якщо 49 депутатів із фракції БЮТ проголосували за звільнення міністра закордонних справ, то значить було принципове і особисте рішення прем’єр-міністра України».

При цьому він додав, що «умови для такого голосування люб’язно були надані коаліційним головою Верховної Ради України Володимиром Литвиним». Кириленко зазначив, що Литвин «зробив все для того, щоб питання завершилося саме звільненням професійного міністра закордонних справ».

При цьому Кириленко наголосив на тому, що всі патріотичні сили повинні «згуртуватися на демократичній платформі».

Він підкреслив, що сьогодні стало зрозуміло, що «зовнішнє замовлення в Україні готові виконувати уже щонайменше 250 народних депутатів».

Він додав, що вони можуть в будь-який момент «організувати розправу над будь-яким самостійним членом українського уряду, якщо він їм буде недовподоби».

За його словами, на сьогодні Тимошенко займається формуванням «ручного Кабінету Міністрів, який буде безперешкодно виконувати будь-яку волю прем’єра у цей передвиборчий період».

Він підкреслив, що йдеться про виконання завдань, які ставить Росія, а сьогоднішнє голосування нібито по питанню Румунії «є лише приводом».

Кириленко підкреслює, що йдеться про «вчинення політичної розправи над Огризком як міністром закордонних справ України, який проводить незалежну і професійну політику на напрямку українсько-російських зовнішніх відносин». «Він проводить політику, яка незручна теперішньому кремлівському керівництву», - додав Кириленко.

Він наголосив, що «політичну розправу над Огризком забезпечили члени демократичної коаліції». Депутат вважає, що в такій ситуації в першу чергу «члени патріотичних партій мають вийти із складу коаліції».

«Якщо вони не зроблять цей рішучий крок сьогодні, то не думаю, що хтось далі дозволить їх назвати представниками патріотичних сил», - зазначив Кириленко.

За матеріалами інформагенцій


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.