Поряд із Землею пролетів великий астероїд

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 3.03.2009 16:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6789

В понеділок, 2 березня, повз Землю пролетів великий астероїд, пише сайт National Geographic.

Фотографії астероїда 2009 DD45 (обведено червоним), зроблені в обсерваторії Сайдінг-Спрінгс в Австралії. Фото Robert H. McNaught ANU/UA

У момент максимального зближення, о 15:44 за київським часом, відстань між ним і поверхнею нашої планети склала 66 тисяч кілометрів. Це -приблизно в два рази більше відстані, на якій обертаються супутники на геостаціонарних орбітах.

Розмір астероїда, що отримав назву 2009 DD45, складає, за різними оцінками, від 20 до 50 метрів (для порівняння, розмір Тунгуського метеорита становив близько 30 метрів). Розкид цифр пов'язаний з тим, що діаметр астероїдів обчислюється на підставі їхнього альбедо - властивості поверхні тіла розсіювати або відбивати випромінювання, що потрапляє на нього. Оскільки астрономи точно не знають, яку кількість світла відбиває поверхня 2009 DD45, вони орієнтуються на середні значення. Швидкість руху астероїда в той момент, коли він знаходився на мінімальній відстані від Землі, дорівнювала 20 кілометрам на секунду. Енергія його руху складає близько однієї мегатонни в тротиловому еквіваленті.

2009 DD45 був виявлений 28 лютого астрономом Робертом Макнотом, що вивчав фотографії, отримані за допомогою телескопа системи Шмідта з обсерваторії Сайдінг-Спрінгс в Австралії. Найближчим часом астрономи мають намір продовжити спостереження за об'єктом, щоб обчислити його точний розмір і траєкторію руху, а також оцінити, чи становить він небезпеку для Землі.

Всього астрономи зареєстрували близько 6100 об'єктів, які проходять на відстані до 1,3 астрономічних одиниць від Землі (одна астрономічна одиниця відповідає відстані від Землі до Сонця і рівна 150 мільйонам кілометрів). Близько 1000 з цих небесних тіл були класифіковані як потенційно небезпечні, оскільки відстань від них до нашої планети менше 0,05 астрономічних одиниць.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.