Президент Ющенко проводить сувору нараду з проблеми Космосу у столиці

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 4.03.2009 12:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6795

Президент України Віктор Ющенко проводить нараду з керівництвом міської та районних адміністрацій м.Києва. Сам Леонід Черновецький не прийшов до улюбленого Президента.

Про це повідомила прес-служба.

«Хотілося б, щоб робота київської влади була прикладом для країни. На жаль, маємо зовсім інший взірець», - сказав Віктор Ющенко, даючи загальну оцінку ситуації у місті.

Глава держави вказав на те, що за останній час Київ став центром постійних соціальних протестів, політичного і партійного протистояння у міській раді, гострих конфліктів у ключових сферах життєдіяльності: виконанні бюджету, розвиткові інфраструктури, у взаєминах з бізнесом.

При цьому замість системної роботи з боку міської влади є непослідовні дії.

«Сам міський голова Києва перетворився на постійний об'єкт жартів, на автора прожектів, які принижують і обурюють громаду. Це викликає закономірний протест. Натомість, місцева влада організовує мітинги на підтримку тієї чи іншої конфліктуючої сторони, що приводить до театру абсурду. Хотів би сьогодні застерегти усі сторони: охолодіть свої емоції і знайдіть тверезу здорову відповідь на виклики, що існують у місті», - закликав Президент.

Щодо конкретних проблем міста, Віктор Ющенко вказав на незбалансовану тарифну політику, внаслідок якої в столиці сформувався один із найнижчих рівнів відшкодування собівартості житлово-комунальних послуг для населення. Міська влада застосувала дискримінаційний підхід щодо встановлення тарифів на послуги ЖКГ для підприємців.

«Це відверті порушення, які я ніколи не буду акцептувати. Моя позиція ясна, зрозуміла і тверда. На рішення неринкового характеру я ніколи не піду», - запевнив Президент, нагадавши про укази, якими було скасовано відповідні розпорядження КМДА.

Президент також вказав на складну ситуацію з розрахунками з компанією «Київенерго».

На 24 лютого 2009 року заборгованість «Київенерго» за спожитий природний газ становить 1,06 млрд. грн., проте сама компанія не може розрахуватися за спожитий газ без погашення Київською міськрадою заборгованості, яка станом на 1 січня поточного року склала 1,4 млрд. гривень.

«Або прощайтесь з популізмом, або фінансуйте цей популізм. Розрахунки за газ, за тепло повинні працювати бездоганно. Це ваш обов'язок», - сказав Президент.

Ющенко вказав також на те, що в умовах кризи міська влада не доклала зусиль для створення сприятливих умов для ведення бізнесу, свідченням чого є зниження рейтингових оцінок міста міжнародними інституціями.

Глава держави навів приклад, коли київських підприємців змушували підписувати додаткові угоди до договорів щодо передачі усіх спорів на розгляд незалежного третейського суду при Всеукраїнській громадській організації «Ліга юридичного захисту інтересів споживачів». «Тільки через те, що голова ради цієї ліги - Леонід Черновецький?», - акцентував увагу Президент. Він нагадав, що у кожного підприємця є конституційне право на судовий захист.

Президент також висловив невдоволення транспортною політикою у місті. Наприклад, міська влада заборонила в'їзд до Києва вантажних автомобілів у світлий час доби. Але при цьому ніхто не прорахував погодинний потік транспорту і можливі втрати для економіки.

До того ж, мер висунув чергову екстравагантну ідею - ввести плату за в'їзд для іногороднього транспорту до Києва.

Президент нагадав, що звернувся до КМДА з вимогою переглянути діючий зараз у Києві режим обмеження для вантажного автотранспорту і запропонував ввести обмеження лише на період ранкових і вечірніх пікових завантажень міських транспортних магістралей. Також не вирішуються проблеми паркування автомобілів. Замість будівництва паркінгів запроваджуються зони паркування на тротуарах міста. «Соціальну напругу в столиці посилило рішення про підвищення тарифів на користування комунальним пасажирським транспортом», - нагадав Президент. Віктор Ющенко закликав міську владу спільно з урядом вирішити цю проблему, в основі якої - проблеми фінансового забезпечення проїзду для пільгових категорій.

«Будь-яке місто, у тому числі й Київ, не може справитися з тими навантаженнями, які не фінансуються з бюджету щодо обслуговування транспортних соціальних пільг. Сьогодні Київ має десятки мільйонів боргів центрального бюджету з компенсації даних пільг», - сказав Президент.

Під час наради Глава держави також підняв проблему масового порушення земельного законодавства в Києві.

Між тим, до Управління з контролю за використанням та охороною земель у м. Києві та Київській області в 2007 році надійшло 1006 звернень і скарг від фізичних та юридичних осіб, а також вимог правоохоронних органів щодо проведення відповідних перевірок за фактами порушень вимог земельного законодавства. У 2008 році - 1341. Управлінням за цей період виявлено 1887 порушень вимог земельного законодавства.

«Місто знищується. Влада «благоденствує», бо, певно, ігнорує положення закону по таких чутливих питаннях, як земля. Тому я хотів би звернути додаткову увагу Генерального прокурора - дати повну і вичерпну оцінку всім незаконним діям, які упослідили Київ», - сказав Президент.

Коментуючи бюджетну політику, Глава держави констатував, що за підсумками 2008 року зведений бюджет міста не виконано. Недофінансовано соціальні та гуманітарні програми.

За доходами зведений бюджет Києва не виконано на 16,4 %, у тому числі за загальним фондом - на 14 % від річного плану (міський бюджет - на 14,4 %, бюджети районів - 12,6 %). Видатки на соціальний захист та соціальне забезпечення профінансовано на 79,9% від річного плану, житлово-комунальне господарство - на 66,1%, охорону здоров'я - на 89,1%, освіту - на 91,5%.

Зважаючи на те, що міський бюджет Києва на 2009 рік досі не прийнято, Президент закликав подолати «фатальні протиріччя між позиціями уряду і міста Києва» і шляхом конструктивного діалогу напрацювати узгоджений документ. «Це явно конфліктна ситуація, і явно політична. Ні один бюджет міста не скорочується вдвічі, порівняно до попередньої бази», - сказав Президент. Він нагадав про домовленість з Прем'єр-міністром про підготовку змін до державного бюджету 2009 року. У цьому процесі, вважає Президент, є можливість виправити помилки, які були допущені щодо місцевих бюджетів. Так само Президент висловив побажання, щоб відповідний діалог був досягнутий між міською та районними адміністраціями Києва.

Окремо Президент дав оцінку стану соціальної сфери у столиці. Так, КМДА не забезпечила залишок коштів загального фонду державного бюджету на початок 2009 року, необхідних для здійснення своєчасних розрахунків з міського бюджету за грудень 2008 року. Відтак виникли затримки з виплатою зарплати. «Це вилилося в акції протесту працівників охорони здоров'я, комунального транспорту тощо. Грудневий борг був погашений за рахунок доходів, отриманих вже у січні 2009 року. Це означає, що існує серйозний ризик чергової затримки зарплати бюджетникам. Безумовно, це питання повністю пов'язано з бюджетним процесом 2009 року», - констатував Президент.

Віктор Ющенко вказав на те, що падіння реальної зарплати та зростання боргів з її виплати з початку поточного року у Києві були чи не найбільшими в Україні. «Я звертаю увагу і центрального уряду, і міської адміністрації на неприпустимість такої політики. Весь бюджет 2009 року в частині заробітної плати сформований як бюджет захисту. Це є захищена стаття. У нас не повинна у рамках бюджетних організацій виникати така тенденція по заборгованості», - наголосив Президент.

Між тим, у Києві реальна заробітна плата за січень 2009 року зменшилася на 24,7%. Це один з найгірших показників після Рівненської (26,4%), Тернопільської (26,3%) та Закарпатської (25,3%) областей. Заборгованість із заробітної плати у Києві за січень зросла в 2,1 раза і склала 147,1 млн. грн. Це найгірший показник після Донецької (362,6 млн. грн.) та Луганської (150,1 млн. грн.) областей.

Ющенко також нагадав про намагання КМДА запровадити плату за надання медичних послуг державними і комунальними закладами охорони здоров'я, що викликало збурення і нерозуміння з боку громадян. Глава держави переконаний, що такі ініціативи мають пройти ретельний аналіз та відкрите громадське обговорення.

«Якщо є послуги, які ви намагаєтеся перевести у категорію комерційних, треба провести всю необхідну роботу з громадою, щоб вона розуміла, що це є справедлива соціальна політика міста, а не блокування доступу простої людини до медичних послуг. Нагадаю, що КМДА зобов'язана неухильно дотримуватися Конституції і законодавства України у своїй нормотворчій діяльності, зокрема, в такій чутливій для населення сфері, як медицина», - сказав Президент.

Ющенко запросив учасників наради до детальної доповіді з кожного з порушених питань.

У нараді беруть участь Генеральний прокурор Олександр Медведько, Міністр культури і мистецтв Василь Вовкун, перший заступник Міністра економіки Сергій Романюк та перший заступник Міністра фінансів - Ігор Уманський, прокурор міста Києва Євген Блажівський, начальник Головного управління МВС у м. Києві Віталій Ярема, перший заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Ігор Діденко, Перший заступник Глави секретаріату Президента України Олександр Шлапак та заступник Глави секретаріату Президента Роман Безсмертний; від київської влади - перші заступники голови КМДА Анатолій Голубченко та Євген Червоненко, секретар Київської міської ради Олесь Довгий, голови 7 районних держадміністрацій міста.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.