Сьогодні імпорт подорожчав. А що виграли від того українці?

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 6.03.2009 13:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6814

Сьогодні набуває чинності закон про додаткове тринадцятивідсоткове мито на товари, що імпортуються до України. У такий спосіб, із подачі Президента, нардепи внесли свій інтелектуальний внесок у боротьбу із кризою.

Напередодні, на тлі критики імпортерів, прем’єр Юлія Тимошенко заявила, що ініціює скасування цього мита.

Тимошенко пояснює необхідність скасування мита тим, що воно знижує зайнятість українських автоперевізників та суперечить вимогам СОТ.

Закон про додаткове ввізне мито парламент ухвалив в листопаді минулого року, за ініціативи Президента та уряду. Він розглядався як протидія валютній паніці та скороченню прибутків експортерів.

Про це в інтерв’ю «Німецькій хвилі» нагадав президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий: «Це помилка. Будь-які тарифи на імпорт тільки зменшують можливості купівлі товарів всередину країни. Такі мита призводять до зниження ВВП».

Лановий вважає, що тринадцятивідсоткове мито невигідне, насамперед, європейським виробникам побутової техніки та автомобілів, які складають більшість українського імпорту.

Голова Всеукраїнської асоціації автоімпортерів Олег Назаренко спрогнозував, що нове мито заблокує завезення імпортних авт на півроку. Він очікує, що Єврокомісія незабаром опротестує закон.

Заступник міністра економіки Валерій П’ятницький назвав нове мито «програшем» і повідомив, що країни-члени СОТ розглядатимуть запровадження Україною мита в травні.

Від “Аратти”: насправді, на наше глибоке переконання, українські генератори законодавчих ідей в першу чергу мають думати про те, що ж виграємо від їхньої ініціативи ми, виборці.

А виграємо ми от що. Високоекономічна, із точки зору споживання енергоресурсів, якісна закордонна побутова техніка стане недосяжною мрією більшості українців, бо буде просто не по кишені чи просто зникне із прилавків. Натомість у необмеженій кількості будуть продаватися неякісні й енергожерливі вироби постсовка. Під прапором захисту нацонального українського й російського виробника.

Для більшості українців стане недосяжною мрією провести ремонт у власній оселі, навіть, якщо робити його власними руками. Бо, на жаль, по багатьом позиціям, осболиво щодо якості та не шкідливості для здоров'я, вироби вітчзняної індустрії відстають років на 60. Ми вже промовчимо про суто технологічний інструмент, який, за рівнем технологічних рішень, застряг десь у нетрях розвиненого соціалізму епохи застою.

Українцям доведеться приділяти більше уваги фізичній культурі, бо хворіти й одночасно лікуватися буде просто непід'йомно для сімейного бюджету, тому що компоненти для найдоступніших ліків українського виробництва не подешевшають точно, бо імпортуються...

Українці також відчують ще більші проблеми із зайнятістю, бо країни СОТ, у відповідь, дзеркально підвищать мито на українські товари й послуги. Це означає, що вони просто стануть неконкурентоздатні на зовнішніх ринках. Тобто, наші товари просто будуть замкнені у внутршньому ринку. І тут не варто катати губу на російський ринок, бо Кремль навряд чи допоможе, - у самих проблеми із валютою.

Скорочення експорту спричинить дефіцит валюти, а відтак - стрімке падіння курсу гривні, інфляцію із повним набором усіх негативних наслідків для кожного із нас.

І таких позицій можна перераховувати й перераховувати безліч.

Тільки питання, кого власне захистив Президент і нардепи від кризи? - залишається відкритим.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.