В ООН стурбовані “нестримною” корупцією в правоохоронній системі України

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 10.03.2009 10:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6820

Члени робочої групи ООН з довільних затримань стурбовані “нестримною” корупцією в правоохоронній системі України. Про це йдеться у доповіді групи, яку було зроблено у Женеві на 10-й сесії Ради з прав людини, повідомляє Центр новин ООН.

У доповіді висловлюється стурбованість "нестримною" корупцією в Україні, яка пронизує всю правоохоронну систему.

Члени робочої групи заявили, що стурбовані великою кількістю затримань, які відбуваються у країні, багато з яких не реєструються.

Однією з основних причин довільних затримань в Україні робоча група вважає зосередження повноважень у Генпрокуратурі, яка має функції як у сфері карного переслідування, так і в сфері нагляду.

Ще одною причиною є неефективна система захисту у кримінальних справах.

Члени робочої групи з довільних затримань за запрошенням уряду відвідали Україну наприкінці 2008 року.

Делегація зустрілася з представниками державних органів, громадянського суспільства, родичами осіб, що перебувають під вартою, співробітниками внутрішніх механізмів моніторингу і представниками міжнародних та регіональних організацій в Києві, Донецьку, Сімферополі, Севастополі, Львові, Ужгороді, Мукачевому та Чопі.

Члени групи провели особисті конфіденційні бесіди зі 138 особами, які перебувають під вартою, і близько 100 колективних бесід у 21 установі, де тримаються особи, позбавлені волі.

Представники ООН наголосили на хорошому рівні співпраці з боку уряду України і звернули увагу на різні реформи в системі відправлення правосуддя, проведені з часу проголошення країною незалежності в 1991 році.

Вони також висловили задоволення у зв'язку з існуванням низки механізмів моніторингу, таких як омбудсмен, мобільні групи з моніторингу і громадські ради, що виступають як інструменти боротьби з безпідставними затриманнями, хоча й зазначили, що існує потреба в подальшому зміцненні цих механізмів.

Примітно, що чиновники не лише попадаються на хабарах, а й самі вимагають їх. При цьому, незважаючи на активну боротьбу з корупцією, хабарництво продовжує процвітати.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.