Тарута звільняє 3 тисячі людей з Алчевського металургійного комбінату

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 13.03.2009 18:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6835

Алчевський металургійний комбінат, що входить в “Індустріальний союз Донбасу” Сергія Тарути, оголосив про масове звільнення. Протягом трьох місяців на меткомбінаті обхідні листи випишуть понад 3 тисячам співробітникам з 17.

Інформацію про майбутнє 20%-е звільнення робітників на підприємстві, підконтрольному "ІСД", повідомив голова комітету профспілок металургів Луганської області Анатолій Харченко. За його словами, першими під скорочення потраплять пенсіонери, порушники трудової дисципліни, а також співробітники цехів, які планується закрити, - мартенівського і обтискового, пише "Дело".

Те, що масових звільнень не уникнути, підтвердив і віце-президент "ІСД" Олександр Пилипенко. "Це вимушений захід. Будуть звільнені в основному люди, що досягли пенсійного віку. Співробітники, які важливі для нашого заводу, залишаться працювати", - заявив Пилипенко. Головною причиною звільнення віце-президент "ІСД" назвав ситуацію, що погіршується, на ринку.

"У січні і лютому спостерігалося тимчасове зростання виробництва, а далі потрібно настроюватися на затяжний період, коли знизиться попит на нашу продукцію і впадуть ціни", - сказав Пилипенко.

В "ІСД" пообіцяли, що при звільненні будуть дотримані вимоги законів, тому претензій до його власників бути не може. Тим часом влада Алчевська шокована планами "Індустріального союзу". Таку кількість безробітних місто не зможе працевлаштувати.

Ще в кінці минулого року 25% робітників Алчевського металургійного комбінату - 4,5 тисячі людей - були відправлені в неоплачувані відпустки. Проте, згідно з заявою гендиректора заводу Тараса Шевченка, звільняти нікого на той час не планували.

Окрім цього, в кінці року директор Луганського обласного центру зайнятості Андрій Черкасов також заявляв, що на деяких підприємствах області, зокрема і на Алчевському меткомбінаті, запроваджено мораторій на скорочення робітників до кінця першого кварталу 2009 року. Проте сам документ має силу лише до кінця березня, тому практично не є перешкодою для звільнень.

"На сьогодні таке масове звільнення в місті викличе серйозні проблеми, пов'язані з виплатою заробітної плати і пенсій", - сказав голова комітету профспілок металургів Луганської області Анатолій Харченко. За його словами, співробітниками комбінату вже створена група, завданням якої буде вирішити питання щодо працевлаштування людей і подолання соціальних проблем.

Як стверджує Харченко, підприємство не виплачуватиме компенсації своїм звільненим робітникам. Винятками стануть пенсіонери, які, написавши заяву про звільнення, отримають до 10 тисяч гривень залежно від стажу роботи на заводі.

Проте депутат Алчевської міської ради Борис Зеленов заявив, що ніякої компенсації звільнені співробітники не отримають, навіть пенсіонери.

"Директор заводу сказав, що звільнені працівники додаткові виплати отримувати не будуть. Стосується це також пенсіонерів, яких на заводі працює до 4,5 тисяч. Проте тим працівникам, які залишаться працювати на підприємстві, керівництво вже влітку обіцяє підняти заробітну плату", - говорить Зеленов.

На його думку, до кінця року на заводі буде проведена ще одна хвиля скорочень: зокрема, планується скоротити до 70% всіх пенсіонерів Алчевського меткомбінату.

У місцевому центрі зайнятості про плани масового звільнення металургів вже оповіщені. Утім, де безробітні зможуть працевлаштуватися, поки не знають.

"На сьогодні у нас числиться 1,4 тисячі безробітних. При цьому вакансій, які не вимагають високої кваліфікації, тільки 50. Тому я не знаю, де саме зможуть працювати звільнені металурги", - заявив глава Алчевського центру зайнятості Володимир Чеплюк. За його даними, мінімальний оклад людини, які стоїть на обліку в центрі, становить 500 гривень, максимальний - 1,6 тисячі гривень.

Також, за неофіційною інформацією, аналогічне скорочення планується і на іншому заводі, що входить у структуру "ІСД", - Алчевському коксохімічному заводі, де працюють 3 тисячі людей. За інформацією, тут втратять роботу 600 людей.

Нагадаємо, кілька років тому "ІСД" заявила про намір інвестувати в реконструкцію Алчевського меткомбінату до 2010 року 1,84 мільярда доларів. Проте у зв'язку з фінансовою кризою виробництво продукції на АМК знизилося у декілька разів, а замовлення впали більш ніж удвічі і, за прогнозами фахівців, навесні і влітку задіяні потужності комбінату впадуть ще більше.

Корпорація "ІСД" спеціалізується на виробництві і реалізації металопродукції. Основний контроль над її роботою здійснює Сергій Тарута. "ІСД" контролює Алчевський і Дніпровський меткомбінати, металургійний комбінат Краматорська ім. Куйбишева, Дніпропетровський трубний завод, Алчевський коксохімічний завод, Пантелеймоновський вогнетривкий завод, а також металургійний комбінат Dunaferr, металургійний завод DAM Steel в Угорщині і Huta Czestochowa в Польщі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила про можливість націоналізації підприємств, на яких є заборгованість по виплаті зарплат. Крім того, Тимошенко доручила Міністерству економіки і всім профільним міністерствам визначити серед приватних підприємств ті, у яких на даний момент найбільша заборгованість по виплаті зарплат.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.