Від Кучми до кучмізму. Підрахуї та адміресурс відроджуються?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 16.03.2009 16:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6849

Феномен ЄЦ на виборах у Тернополі засвідчив, що часи фальсифікацій та підрахуїв - ще не історія, а вихід у владу для тих, чий рейтинг серед виборців нижче за...

«Не віриться, що «ЄЦ» може набрати 15%», - прокоментував результати виборів до Тернопільської облради народний депутат Юрій Гримчак.

«Ажіотаж, який підняли навколо цих виборів, - штучний. Але вони були свого роду перевіркою готовності до виборів групи «Єдиний центр», - розповів Гримчак.

Політик повідомив, що «напередодні виборів «Єдиному центру» давали лише 5-6%, і то лише тому, що першим номером у списку був губернатор. Тому я вважаю, що «ЄЦ» відпрацьовував технології, з якими вони працюватимуть на президентських виборах».

«На Тернопільщині пройшла перевірка можливостей «ЄЦ» працювати з адмінресурсом», - підкреслив Гримчак.

«Схема спрацювала: партія, яка фактично немає нічого - ні людей, ні яскравих, харизматичних лідерів, зате має гроші і адмінресурс, сьогодні набирає 15%. Це досить показово, тому що ця технологія, очевидно, використовуватиметься під час президентської виборчої кампанії», - резюмував нардеп.

Результати виборів до Тернопільської облради спотворені, заявив на брифінгу голова Верховної Ради Володимир Литвин.

«Невизначенність щодо проведення виборів у Тернополі до останнього моменту призвела до того, що контролю за роботою виборчих дільниць належним чином не було. Я думаю, що тут деякі політики добре попрацювали… І тепер треба чи списати українську соціологію, або треба виходити з того, що за останню ніч у людей відбулася суцільна переорієнтація. А я виходжу з того, що соціологічні тенденції були правильні», - сказав Литвин.

Він також підкреслив, що за розрахунками Блоку Литвина їхня політична сила не добрала, як мінімум, половини голосів виборців Тернополя.

Крім того, голова ВР прогнозує, що "буде тривала судова тяганина" за результатами цих виборів.

Замість післямови. Ми також зацікавилися феноменом ЄЦ на теренах Тернопільщини. Наразі ми опитали наших знайомих у обласному центрі і виявили, що ті здивовані не менше. За словами очевидців, на передвибрчі мітинги ЄЦівці не мали змоги зібрати навіть з десяток випадкових перехожих і практично усі їхні масовки відбувалися або під адміністративним примусом явки залежних осіб, або - як завжди, не безкоштовно.

Втім, це тільки декілька суб'єктивних думок спотерегачів. Ми ж продовжуємо наше дослідження ЄЦ-феномену.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.