Українські ЗМІ зобов’яжуть поважати рідну мову

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 19.03.2009 10:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6869

Депутат фракції БЮТ Юрій Гнаткевич зареєстрував у Верховній Раді законопроект, за яким всі українські ЗМІ будуть зобов’язані виходити українською мовою.

Юрій Гнаткевич

Нові правила торкнуться всіх друкованих і електронних ЗМІ, причому як державних, так і приватних. Не переходити на українську мову дозволять лише тим виданням, які виходять для національних меншин, пише “КомерсантЪ”.

За словами Гнаткевича, 90 відсотків ЗМІ на Україні видаються російською мовою. "Ми повинні примусити українців поважати рідну мову і розмовляти нею. І величезну виховну роль в цьому відіграють засоби масової інформації", - заявив він.

У свою чергу голова Національної спілки журналістів Ігор Лубченко, слова якого наводить "Комерсант", виступив проти ініціативи депутата БЮТ. Він підкреслив, що державі варто було б забезпечити підтримку української мови замість того, щоб примушувати людей читати українською.

Як відзначає видання, законопроект "Про державну мову і мови національних меншин" покликаний регулювати не тільки діяльність ЗМІ. Так, армійське командування буде зобов'язано застосовувати дисциплінарні заходи відносно офіцерів, які під час служби ігнорують державну мову.

Противники переходу ЗМІ з російської мови на українську аргументують своє небажання "економічними факторам". Головред "Фактів і коментарів" Олександр Швець, слова якого наводить Ігор Лубченко, пояснив це нібито малою кількістю читачів, які хотіли б отримувати україномовний варіант "Фактів", а заради сотні читачів буцімто недоцільно утримувати додатковий штат перекладачів.

Від “Аратти”: А на нашу думку, пани на кшталт Швеця просто не поважають своїх читачів, вважаючи їх малограмотними і малорозвинутими громадянами, які не в стані оволодіти мовою держави, в якій вони проживають.

Може справа в інформації, яка подається російськомовних ЗМІ? Можливо, культурна і вихована людина просто не бажає читати українською мовою ту газетку, яку в народі вже давно називають "Fuckтами"?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.