Правоохоронці спостерегають. ГПУ встановило, що зарплатню не платять далеко не банкрути

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 19.03.2009 13:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6870

За даними ГПУ, переважна більшість боржників по зарплатні - працюючі підприємства, які й не думають зупиняти діяльність.

За оперативними даними Генпрокуратури, заборгованість по зарплаті в Україні становить 1 млрд 900 млн. гривень.

Про це сьогодні на розширеному засіданні колегії ГПУ заявила заступник генерального прокурора Тетяна Корнякова.

За її словами, дані ГПУ на 400 млн гривень відрізняються від офіційних даних Держкомстату, які становлять 1 млрд. 500 млн. гривень. "Основні проблеми із затримкою заробітної плати у підприємств, підпорядкованих Міністерству промислової політики. Борг в оборонній промисловості становив на кінець року 140 млн. грн, зараз збільшився на 58 млн гривень", - сказала вона.

Як стверджує Корнякова, у загальній структурі боргу по зарплаті 71% складають економічно активні підприємства, 24% - підприємства-банкрути.

Генеральна прокуратора України в 2009 р. порушила 555 кримінальних справ за фактом невиплати заробітної плати.

Про це сьогодні на розширеному засіданні колегії ГПУ заявив генеральний прокурор України Олександр Медведько.

За його словами, 189 справ розслідувані і передані до суду. Завдяки прокурорському реагуванню виплачено близько 300 млн дол. "Притягнені до відповідальності 1234 людини, 60 з них - представники органів місцевої влади". За словами Генерального прокурора, на початок року до ГПУ надійшло 10 тис. заяв щодо невиплати зарплати. "Два тижні тому їх було 8 тис.", - додав він.

"Головне порушення - умисна невиплата зарплати, хоча є можливість її виплатити. 3 млн був борг із зарплати в регіональному підприємстві "Нафтогазу" в Київській обл. - не найбідніше підприємство", - заявила заступник генпрокурора Тетяна Корнякова.

Нагадаємо, вчора міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова заявила про скорочення заборгованості по зарплатах у держсекторі за останній тиждень на 8 млн. гривень.

Від “Аратти”: відповідно до чинного законодавства, у будь-якому випадку - приорітетом у виплатах будь-якого суб'єкта діяльності є сплата зарплатні. За ухилення від цього обов'язку - прокуратура має порушити кримінальну справу та притягнути винних до відповідальності.

Втім, саме із відповідальністю тих, хто під маркою кризи просто краде гроші, зароблені найманими працівниками - у прокуратурі не дуже полюбляють хвалитися досягненнями. Погодьтеся, що на тлі мільярдних невиплат та тисяч заяв від громадян про скоєння злочину, 189 кримінальних справ за минулий рік виглядають аж ніяк не переконливо. Попри те, що у самій ГПУ визнають - красти зарплатню знову стає традицією національного "бізнесу". І не тому, що немає чим платити - очевидно, що із виконанням принципу невідворотності покарання у системі ГПУ виникли проблеми.

За матеріалами інформагенцій


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.