“Сталінград для Тимошенко” - Космічна афера із залишками майна столичної громади

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 19.03.2009 17:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6874

Сьогодні космольончики запропонували закласти залишки майна міської громади у заставу 1,2 млрд. грн. щоб нібито погасити створений ними ж борг перед Київенерго. Практично всі державні установи, із ГПУ та СБУ включно, можуть лишитися без приміщень.

Провладна команда підготувала чергову масштабну бюджетну аферу, метою якої – затягнути кредитний зашморг на шиї киян. Адже основним питанням, яке пропонується до розгляду на пленарному засіданні – отримання кредиту у 1,2 млрд. грн. для покриття сумнівних боргів міста перед АЕК «Київенерго», повідомила прес-служба.

Підготовка цього пленарного засідання проведена з брутальними порушеннями норм чинного законодавства України та регламенту Київради.

Блок Віталія Кличка під час розгляду бюджету виступав проти прийняття бюджету без покриття боргів, оскільки місто може опинитися на межі кризи. Втім, депутатська більшість разом з Блоком Юлії Тимошенко в Київраді проголосували за цей антинародний бюджет, залишивши без уваги конструктивні пропозиції. Нажаль, прогнози Те, про що застерігав Блок Віталія Кличка під час розгляду бюджету – сталося. Головний кошторис міста тільки підписано та оприлюднено, а до нього вже намагаються внести зміни на 1,2 млрд. грн.

Не визначені умови отримання кредиту, а саме: відсотки, вартість та остаточний перелік майна, яке передається у заставу. Більше того, шокує перелік майна, яке пропонується передати майже всі комунальні приміщення:

Приміщення закладів науки та культури:
• театри столиці (Театр опери та балету ім. Т.Г.Шевченка, Український драматичний театр ім. І.Франка, Національний академічний театр російської драми ім. Лесі Українки, Національна філармонія України, Національний будинок органної та камерної музики)
• приміщення музеїв Києва (Національний музей історії України)
• приміщення Академії керівних кадрів культури і мистецтв, Академії мистецтв України, Академії муніципального управління
• приміщення науково-дослідних установ НАН України (Інститут географії, Академія педагогічних наук України, інститут отоларингології)

Приміщення, що займають центральні органи виконавчої влади:
• приміщення Міністерства закордонних справ України
• приміщення Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту
• приміщення Міністерства праці та соціальної політики України
• приміщення Міністерства фінансів України
• приміщення Головного управління державної служби України
• приміщення Державного управління охорони навколишнього природного середовища
• приміщення Центрального відділу реєстрації шлюбів м. Києва
• районні військові комісаріати
• приміщення Управління Державної судової адміністрації України в м. Києві
• приміщення судів, у т.ч. Господарського суду м. Києва
• приміщення РУ ГУ МВС України в м. Києві
• приміщення ДАІ ГУ МВС України в м. Києві
• приміщення Служби безпеки України в м. Києві
• приміщення Генеральної прокуратури України
• приміщення науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при ГУ МВС України в м. Києві
• приміщення Головного управління юстиції в м. Києві
• приміщення державної податкової інспекції у районах столиці
• поштові відділення Києва.

Таким чином, місто не розрахувавшись за кредит, може втратити ці приміщення назавжди.

Блок Віталія Кличка закликає депутатів фракції Блоку Юлії Тимошенко у Київській міській раді остаточно не входити до фарватеру команди Леоніда Черновецького.

На наші неодноразові вимоги, нажаль, не було включено до порядку денного звіт підприємств, що входять до складу ЗАТ «Київенергохолдинг» аби проаналізувати їх фінансово-господарську діяльність. Діяльність ЗАТ «Київенергохолдинг» лишається закритою та непрозорою для киян, саме тому з’являються сумнівні борги. Сьогодні ми бачимо результат. Слід нагадати, що за кредит у 1,2 млрд. грн. треба буде розраховуватись.

В бюджеті є реальні кошти, які можна використати на погашення боргів, а саме зменшивши обсяги підкупу виборців мером, урізавши фінансування комунальних ЗМІ, фонду мера, приховані хабарі правоохоронними органам та ін. Насправді можна обійтись і без взяття кредиту. Утім, у деяких фракцій є бажання створити киянам, їх дітям та онукам боргову яму, замість введення в дію реальних антикризових заходів.

Блок Віталія Кличка закликає депутатський корпус Київради відповідально ставитись до своїх представницьких повноважень, які нам надані територіальною громадою столиці і не затягувати довгостроковий борговий зашморг на шиях киян.

Між тим, виступаючи на сесії, перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко заявляє, що заставу для надання кредиту Київській міській владі буде погоджувати тільки Нацбанк.

За його словами, процентні ставки будуть в межах від 10 до 16%. КМДА звернулась до уряду з проханням виділити додаткові кошти у 2010-2011 рр. для погашення цього кредиту.

Він наголосив, що міська влада просить , щоб цей кредит надавав лише державний банк. "Нам треба вмовити Нацбанк дати рефінансування, тому що сьогодні, жоден банк не може дати такий обсяг кредитних ресурсів без допомоги Нацбанку. Більше того, нам треба домовитись з банком, який погодиться на заставу, яку ми пропонуємо, на відсотки, які ми пропонуємо, і погодиться взяти рефінансування з Нацбанку", - сказав він.

У підсумку - Київська міська рада доручила головному фінансовому управлінню Київської міської державної адміністрації (КМДА) залучити до загального фонду міського бюджету Києва кредит у загальному розмірі 1,2 млрд грн. За це рішення проголосували 92 депутати Київради.

Згідно з рішенням, кошти будуть спрямовуватися на відшкодування різниці в тарифах на теплову енергію акціонерній енергопостачальній компанії "Київенерго" та для вирішення інших нагальних потреб м. Києва.

Замість післямови. Як бачимо, "Сталінград для Тимошенко" вже дає рясний врожай. Врожай демагогії, прогресучої клептоманії і тотальної безвідповідальності органу місцевої влади, сформованому "сантехніками" із Банкової як на "гречці" й "каруселях" так і безправ'ї мешканців столиці.

Наразі, відмивши залишки громадського майна, столичні бюрократи розрахуються за умовне тепло у оселях киян. А чим і хто платитиме наступної зими? Це ми навряд чи почуємо і від тих, хто давно не презентує інтереси киян, а тільки свій стілець у залі засідань, і від тих, кого взагалі ніхто не уповноважував, а призначили із Банкової. Проте, ми переконані - наступної зими затику, дарованого владою - годі й чекати.

Виникає питання: чи ми будемо оце усе і далі спотерігати мовчки? Це може вирішити тільки кожен із нас, сам за себе і сам для себе. А ми ж спробуємо з'ясувати подальші подробиці цієї афери із громадським майном нашого міста і назвати імена усіх "героїв".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.