Довжина печери Млинка збільшилася на 40%

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 23.03.2009 08:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6884

На Тернопільщині у найдоступнішій з великих печер “Млинки” за рахунок щойно відкритого району довжину печери збільшено на 40%.

Фото - www.vox.com.ua

Як повідомив прес-секретар туристичного клубу “Кристал” Андрій ЯНОВИЧ, після того, як в крайній західній точці печери спелеологи натрапили на тріщину, з якої відчувалася тяга повітря, а також помітили, що у тріщину залітають кажани, виникло припущення, що там може бути ще один район.

Прохід місцеві спелеологи та їхні колеги з Києва довбали близько двох років. В кінці вузького проходу, видовбаного в глині та камені, першопрохідцям відкрилися об’ємні зали невідомого лабіринту.

«Новий район відзначився не характерними для Млинків великими залами, глибокими розпорами та двоповерховим розташуванням ходів. Оскільки цей район дуже великий і має перспективи для розширення, його назвали «Глобальним». Під час нещодавньої експедиції спелеологи, завдяки відкритому новому району, нанесли на карту ще близько двох кілометрів нових лабіринтів печери Млинки», – розповів А. ЯНОВИЧ.

За його словами, попасти у новий район нечисленні бажаючі зможуть лише під час експедицій, оскільки йти до нього потрібно кілька годин. Окрім цього, в дальні райони печери туристів, як правило, не водять задля її збереження.

Фото - ukr-tur.narod.ru

Довідка. Печера Млинки знаходиться в Тернопільській області поблизу Чорткова. Відкрита тернопільськими спелеологами в 1960 році (тоді ще гуртківцями обласної дитячої екскурсійно-туристської станції). Входить у десятку найдовших гіпсових печер України. Загальна довжина ходів - 28 км (до останніх досліджень).

Походження назви “Млинки”: на безіменному струмку, що протікав біля печери, наприкінці 18 – на початку 19 століть був побудований водяний млин, після чого річечку назвали Млиночки, а хутір, який виник неподалік – Млинки. У 70-і роки хутір приєднали до села Залісся і назва “Млинки” пропала з карти. Лишилась лише пам’ять у назві печери.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.