Підвищення тарифів на послуги ЖКГ спричинить масові неплатежі

Автор/джерело -  © FINANCE.UA



Дата публiкацiї - 23.03.2009 18:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6891

Більшість українців (63,7%) негативно оцінює роботу житлово-комунального господарства у своєму місті. Хоч поки що, у більшості, сплачують віртуальні за послуги із збіднілого сімейного бюджету.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Інститутом ім. Горшеніна 16-20 березня 2009 року. Опитано 1000 респондентів у всіх обласних центрах України, Києві і Севастополі.

Задовільною роботу ЖКГ вважають 22,4% опитаних, оцінили її на "добре" 6,2%, відмінною вважають її 1,2% респондента.

82,5% опитаних впевнені, що кошти, що збираються з населення підприємствами ЖКГ як оплата своїх послуг, використовуються не за призначенням, лише 10,1% вважає, що ці кошти в повному обсязі йдуть за призначенням.

Відносно відповідності ціни і якості послуг, надаваних підприємствами ЖКГ, абсолютна більшість українців (86,7%) вважає ціни завішеними, 6,2% впевнені, що ціни відповідають якості, 1,1% вважає, що ціни занижені.

На сьогоднішній день заборгованість з оплати послуг ЖКГ мають близько чверті населення – 25,2%. Більша ж частина громадян (65,7%) регулярно платить за послуги. Приблизно така ж кількість жителів країни (68,2%) сьогодні відчуває певні труднощі з оплатою послуг житлово-комунального господарства, не відчувають ніяких труднощів 19,7%, затрудняються відповісти – 12,1%.

Результати опитування свідчать, що підвищення цін на послуги житлово-комунального господарства без поліпшення якості самих послуг не тільки не одержить підтримки в населення, але й стане причиною відмови від оплати за ці послуги в 8,9% населення. Частково оплачувати у випадку підвищення тарифів збирається 35,4%, оплачувати послуги в повному обсязі – 38,2%.

Похибка репрезентативності щодо об'єкта дослідження не перевищує +/- 3,4%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.