Війна за трубу. Росія скупить азербайджанський газ?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 29.03.2009 17:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6922

У п’ятницю російський “Газпром” провів переговори про закупівлю азербайджанського газу, які можуть перешкодити спробам Європейського Союзу диверсифікувати свої джерела енергоносіїв.

За повідомленням концерну, "Газпром" і Державна нафтова компанія Азербайджану уклали меморандум про взаєморозуміння щодо продажу газу з 2010 року. Цей крок може ускладнити реалізацію проекту "Набукко", що підтримується ЄС і передбачає транспортування газу з Центральної Азії до Західної Європи, в обхід Росії та України. Двома можливими постачальникам газу для "Набукко" є Азербайджан та Туркменістан.

Як зазначено у повідомленні "Газпрому", відповідний меморандум підписали в Москві глава правління "Газпрому" Олексій Міллер та президент азербайдженської нафтової держкомпанії Ровнаг Абдуллаєв.

Тетяна Мітрова з Інституту енергетичних досліджень Академії Наук РФ сказала в інтерв'ю журналістам, що проект "Набукко" ризикує припинити своє існування без постачальника газу. Меморандум, який уклали в п'ятницю, "засвідчує, що Азербайджан розуміє економічну невизначеність з проектом "Набукко" та ризики, пов'язані з його транзитом, фінансовими проблемами та затримкою будівництва", цитує експерта російське агентство.

Заява "Набукко"

Тим часом, пізніше у п'ятницю консорціум "Набукко" оголосив, що до кінця червня сподівається отримати зелене світло від країн-транзитерів. Цю заяву керівника проекту Райнгарда Мічека процитувала його речниця. Без дозволу європейських країн, крізь які проходитиме газопровід, не може розпочатися будівництво потужностей вартістю 7,9 мільярда євро.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.