Транзит російського газу в Європу оплачує Україна

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 14.08.2006 14:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=693

Собівартість послуг з перекачування російського газу Україною на 200 млн доларів перевищує плату за транспортування його в країни Європейського Союзу, заявив колишній міністр економіки Арсеній Яценюк.

Юценюк: Україна оплачує транзит в Європу російського газу

"Собівартість послуг з перекачування російського газу складає не менше 2,2 млрд доларів. Зараз Україна одержує за транзит всього 2 млрд доларів", - сказав Яценюк в інтерв’ю щотижневику "Контракти".

При цьому, за його словами, при ціні 230 доларів за одну тисячу кубічних метрів собівартість транспортування перевищить 3,2 млрд доларів.

На думку Арсенія Яценюка, фіксувати тариф на транспортування Україною газу в Європу на тривалий час без гарантій стабільності ціни не можна: "Не втомлююся стверджувати, що ціна на газ і ставка транзиту об’єктивно пов’язані, як би кому не хотілося зафіксувати тариф на транспортування на 5 років за відсутності гарантій стабільності ціни".

"Зокрема, якщо тільки на забезпечення технологічних потреб, пов’язаних із транспортуванням російського газу в Європу, ми купуємо 7,4 млрд кубометрів газу за ціною 95 доларів за тис. кубометрів, то собівартість тільки цього сегменту складає 703 млн. якщо ж за ціною 230 доларів - 1,7 млрд. При цьому рентні платежі складають близько 670 млн. дол. Плюс мінімальний щорічний обсяг інвестицій в українську ГТС (її підтримка в належному стані - одне з вимог європейської енергетичної хартії) - 500 млн доларів", - зазначив Арсеній Яценюк, передає ProUA.

Як повідомляв Кореспондент.net, 4 січня 2006 року ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" врегулювали питання співробітництва в газовій сфері. Сторони домовилися про те, що з 1 січня 2006 року "Газпром" поставляє газ компанії "Росукренерго" за формулою ціни, згідно з якою початкова ціна складає 230 доларів за 1 тис. куб. м. "Газпром" і "Росукренерго" уклали відповідний довгостроковий контракт на п’ять років. У балансі газу "Росукренерго" також присутній середньоазіатський газ.

Водночас, тариф на транспортування російського газу територією України відповідно до домовленостей дорівнює 1,6 доларів за 1 тис. куб. м на 100 км і буде оплачуватися в грошовій формі.

2 лютого, на розвиток досягнутих 4 січня 2006 року домовленостей, НАК "Нафтогаз України" і "Росукренерго" на паритетних засадах створили спільне підприємство ЗАТ "Укргаз-енерго". Основними напрямками діяльності "Укргаз-Енерго" є постачання природного газу й інших видів енергоресурсів споживачам в Україні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.