Читання виявилося найкращим захистом від стресу

Автор/джерело -  © medportal.ru



Дата публiкацiї - 31.03.2009 01:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6931

Британські науковці виявили, що найнадійнішим засобом подолання стресової реакції є читання. Воно діє краще і швидше ніж прослуховування музики, чашка чаю або прогулянка.

Дослідники з Університету Сассекса піддавали добровольців серії тестів і вправ, що викликають стрес. Після цього їм пропонували скористатися одним з найбільш поширених методів релаксації і визначали ефективність методу за нормалізацією пульсу і м'язового тонусу.

З'ясувалося, що найкраще за всео зменшує рівень стресу читання - на 68 відсотків. Для нормалізації пульсу і розслаблення м'язів достатньо було мовчки почитати протягом шести хвилин.

Прослуховування музики знижувало рівень стресу на 61 відсоток, горнятко чаю або філіжанка кави - на 54 відсотки, а прогулянка - на 42 відсотки. Відеоігри знижували стрес значно гірше (на 21 відсоток), причому пульс під час гри до початкових величин не опускався.

Автор дослідження, коґнітивний нейрофізіолог Девід Люіс (David Lewis) вважає, що неважливо, яку саме книгу читати для подолання стресу. Потрібно лише зануритися в неї, «досліджуючи сферу авторської уяви». Чи підходять для цієї мети, наприклад, романи жахів або збірки екзаменаційних завдань, Люіс не повідомив.

Від “Аратти”: Від себе ми можемо порадити ще один ефективний спосіб зняття стресу - це рукоділля або яке інше майстрування. Корисно з будь-якого боку: і нерви заспокоює, і щось необхідне можна зробити для повсякденного ужитку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.