Релігія бідності

Автор/джерело -  © Washington Profile



Дата публiкацiї - 31.03.2009 22:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6941

Дослідження служби Gallup, яке проводилося в 143 країнах миру, показало, що чим бідніше країна - тим більш релігійне її населення.

В цілому, релігія процвітає в бідних суспільствах планети, де середньостатистична людина отримує не більше $2 тис. в рік. Там 92% респондентів стверджують, що релігія відіграє украй важливу роль в їх житті.

У свою чергу, в багаих країнах світу (з середньорічним доходом на душу населення, що перевищує $25 тис., релігія важлива лише для 44% опитаних.

Дослідження також показало, що у всіх країнах, де проводилося дослідження, більш релігійні люди, як правило, рідше відчувають негативні емоції (такі, як тривога, відчай, депресія і злість) і частіше насолоджуються життям.

Причини поступового "вимивання" релігії з багатіючого суспільства до цього часу не з`ясовані і продовжують активно дебатуватися. Одна з теорій свідчить, що у міру того, як люди стають більш освіченими і забезпеченими, вони поступово починають приділяти релігії менше уваги. У свою чергу, до релігії часто звертаються люди, що потрапили в біду, - у багатьох випадках релігія виконує функцію системи соціальної підтримки.

Інша гіпотеза полягає в тому, що релігія стає останнім притулком для "співтовариств, що зникають", - тобто, для груп населення, спосіб життя яких піддається серйозним змінам під впливом зовнішніх сил.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.