Чому парламент призначив вибори Президента на жовтень?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 1.04.2009 14:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6947

Народні обранці, пояснюючи мотиви свого голосування за призначення виборів на 25 жовтня, вважають, що тим самим заблокували перекроювання Конституції та унеможливили розпуск парламенту. А дехто побачив у цьому антиукраїнську змову.

„Черговою змовою антиукраїнських сил” назвав народний депутат України, лідер Української народної партії Юрій Костенко сьогоднішнє голосування в парламенті щодо призначення виборів Президента України на 23 жовтня.

Нардеп підкреслив, що „посилаючись на розбіжності між Конституцією та Законом „Про вибори Президента України”, антиукраїнська більшість у парламенті черговий раз намагається догодити північному сусіду, зупинивши повноваження першого Президента, котрий дбає про український національний інтерес, хоч на декілька місяців раніше”.

Водночас, наголосив Костенко, „своїми діями антиукраїнські сили вкотре засвідчили, що сьогодні влада в Україні менш за все переймається проблемами впливу світової фінансової кризи на Україну, а вирішує лише питання як в Україні не допустити реалізації української державної політики”.

Народний депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський вважає, що призначення виборів Президента України на 25 жовтня 2009 року серйозно ускладнює можливість проведення дострокових парламентських виборів.

Про це він повідомив у коментарі журналістам.

За словами Зарубінського, сьогоднішні виступи деяких депутатів засвідчили, що вони побоювались, що зірветься план Секретаріату Президента і частини Партії регіонів стосовно проведення дострокових парламентських виборів.

Зарубінський зазначив, що на завтра Партія регіонів планувала блокування трибуни Верховної Ради. Також, за його інформацією, частина керівництва Партії регіонів доручила своїм регіональним організаціям привезти з різних областей прихильників цієї політичної сили для проведення акцій протесту в Києві.

На його думку, таким чином частина Партії регіонів хотіла показати Президенту, що "в нас є сила, що ти можеш спокійно видавати Указ".

За словами депутата, також у рамках цього сценарію на понеділок-вівторок планувалось рішення Конституційного Суду, згідно з яким парламентська коаліція після свого створення має знову подавати Президенту кандидатуру прем’єр-міністра, хоча, як стверджує Зарубінський, відповідно до Конституції України прем’єр і Кабінет міністрів складають повноваження лише перед новообраною Верховною Радою. "Тобто, розробляється серйозний план, серйозний сценарій з проведення дострокових виборів", - сказав він.

Разом з тим, він переконаний, що сьогоднішнє рішення ВР про призначення виборів Президента на 25 жовтня стовідсотково вплинуло на позицію депутатів і в першу чергу - на позицію представників Партії регіонів.

Він наголосив, що приблизно 150 депутатів-«регіоналів» були дуже задоволені таким рішенням, і лише близько 20 депутатів від Партії регіонів, які розробляють план дострокових парламентських виборів, мали іншу позицію.

"Переляк, який був у влади, закономірний після мітингів, які пройшли по всій нашій державі. Те, що сьогодні Тимошенко у змові з Литвином першими здали Президента - це перший крок на шляху банкрутства нинішньої влади". - сказав журналістам перший заступник голови фракції ПР Олександр Єфремов.

Коментуючи рішення ВР призначити дату виборів Президента на 25 жовтня цього року, нардеп відзначив: "Ми задоволені тим, що вирішено перше завдання, можливо, не так, як нам хотілося, тому що чесніше було б, щоб Віктор Ющенко написав заяву про відставку і найближчим часом пішов. А ще правильніше було б, щоб до відставки приєдналася і Тимошенко".

заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін передбачає, що Президент Віктор Ющенко може звернутися до Конституційного Суду для оскарження постанови Верховної Ради про проведення наступних президентських виборів 25 жовтня цього року.

"Я думаю, що позовів до суду очікує вся Верховна Рада", - сказав він журналістам, нагадавши, що за відповідну постанову проголосував 401 депутат.

Кожем’якін нагадав правове обґрунтування для визначення відповідної дати виборів.

Зокрема, за словами бютівця, на момент проведення останніх президентських виборів діяла стара редакція Конституції, за якою вибори проводилися в останню неділю жовтня, наприкінці 5-річної каденції президента.

Кожем’якін нагадав, що зміни до Конституції щодо цього положення набули чинності 1 січня 2006 року, тоді як стара редакція Конституції не має зворотної дії.

Таким чином, за його словами, при проведенні найближчих президентських виборів треба послуговуватися старою редакцією Конституції, оскільки саме вона діяла на момент виборів чинного президента і зміни до основного закону були внесені вже після них.

У СП вже повідомли, що Президент оскаджуватиме Постанову парламенту у Конституційному Суді.

Про це повідомила сьогодні на брифінгу заступник голови Секретаріату президента – представник Президента в КСУ Марина Ставнійчук.

Вона також вважає, що таке рішення ВР суперечить Конституції.

Ставнійчук також заявила, що рекомендуватиме Ющенку визначити, як невідкладне, своє подання до Конституційного Суду.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.