Стати “студентом”, як нова технологія нелегальної міграції

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 1.04.2009 19:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6953

Студенти-іноземці використовують навчання в Україні як підставу потрапити до країн Євросоюзу. Число студентів, які в’їхали до України і які фактично навчаються - не співпадають.

Такі результати перевірки вузів, що її спільно здійснили прикордонники, міліція та служба безпеки. Перевіривши 14 вишів Львівської, Чернівецької та Закарпатської областей, робоча група у західному регіоні з’ясувала, що навчаються на 25 студентів-іноземців менше, аніж в’їхало до України від серпня, повідомили „Німецькій хвилі” у держприкордонслужбі західного регіону. Майже половина з них – це особи з країн так званого міграційного ризику: Іран, Пакистан, Єгипет, Нігерія.

Куди поділися особи, що мали запрошення від вузів на навчання, – невідомо. Утім, лише за п’ять останніх місяців на західному кордоні України затримано 38 студентів при спробі нелегально потрапити до країн Євросоюзу.

Потрібні відповідальні за іноземців у вишах

У висновках робочої групи зазначено, що механізм контролю за іноземними студентами, що приїздять до України, не налагоджено. У вишах немає осіб, які б відповідали за іноземців, неналежно оформляють особові справи, не повідомляють відповідні служби про пропуски занять студентом-іноземцем чи його відрахування. Для посилення такого контролю потрібні законодавчі зміни, кажуть експерти. Для прикладу, законодавчо зобов’язати представників навчальних закладів зустрічати іноземців у пунктах пропуску.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.