Європейці щорічно вшановуватимуть пам’ять жертв комуністичних режимів

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 3.04.2009 13:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6962

Європарламент закликав зробити 23 серпня європейським днем Пам’яті жертв тоталітарних і авторитарних режимів та відзначати цю дату щороку.

Зокрема, Європейський парламент, під час пленарного засідання в четвер у Брюсселі, прийняв резолюцію про «совість і тоталітаризм», в якій висловлює пошану до жертв тоталітарних режимів в Європі і до тих, хто боровся проти тиранії та утиску.

Європейські депутати підкреслили важливість збереження пам’яті про минуле, оскільки без цього буде важко забезпечити єдність європейського суспільства і його консолідацію навколо неприйняття будь-яких форм тоталітаризму, незалежно від того, яка його ідеологічна основа.

Депутати Європарламенту висловили жаль з приводу того, що через 20 років після падіння комуністичних режимів у Центральній і Східній Європі все ще обмежений доступ до документації тієї епохи, яка має особисту цінність для старшого покоління європейців або є важливою для наукових досліджень. Така практика поширена, у тому числі і в декількох країнах-членах Європейського Союзу.

У зв’язку з цим Європарламент звернувся до урядів європейських країн із закликом відкрити такі архіви, включаючи архіви внутрішніх служб безпеки, секретної поліції або розвідувальних органів. При цьому європейські депутати відзначили важливість того, щоб така діяльність не використовувалася для спекуляцій з метою досягнення певної політичної мети. Європейський парламент визнав, що мільйони людей були депортовані, поміщені, схильні до тортур і страчені тоталітарними режимами в Європі протягом 20 століття. Вони висловили солідарність та співчуття жертвам цих злочинів і їхнім сім’ям. При цьому резолюція визнає унікальність Голокосту серед подібних злочинів, які ніколи не повинні повторитися.

Парламентарі закликали до створення особливої європейської платформи «пам’яті і совісті», яка повинна поєднувати зусилля дослідників історії тоталітарних режимів, створити загальноєвропейські центри доступу до документації тієї епохи, виділити гроші для проведення такої роботи з бюджету Євросоюзу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.