Європейці незабаром будуть їздити на нових шинах?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 5.04.2009 17:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6969

Через 2,5 роки в країнах Євросоюзу всі нові автомобілі матимуть спеціальні шини, які зменшують споживання пального, а отже й викиди в атмосферу. Автомобільні експерти радять не забувати про безпеку.

У середині березня парламент Європейського союзу в Страсбурзі затвердив запропоновані Єврокомісією нові технологічні норми. Щонайпізніше 1-го листопада 2011 року всі нові автомобілі мають бути оснащені шинами, які заощаджують пальне і таким чином зменшують викиди в атмосферу вихлопних газів. Хоча в окремих випадках перехідний період триватиме до 2018 року. Комісар ЄС з питань промисловості Ґюнтер Фергойґен назвав рішення «поворотним моментом» у справі захисту довкілля.

Найбільший у Німеччині клуб водіїв ADAC теж привітав дії політиків, але закликав не забувати про безпеку. Його експерти встановили, що деякі з так званих «екологічних шин» мають дрібні недоліки.

Говорить Райнгард Кольке, керівник відділу тестування й техніки ADAC: «Так, існують шини, які за рахунок меншого супротиву сприяють економії пального. Але в них є слабкі місяця. Гальмування на мокрому асфальті та супротив ще треба збалансувати».

Китайські шини – не кращий вибір

Якщо вірити тестам ADAC, «екологічні шини» мають довший гальмівний шлях, ніж звичайні.

Райнгард Кольке: «Наприклад, ми порівнюємо різні шини за категоріями «гальмівний шлях» та «економічність пального». При гальмуванні на швидкості 80 кілометрів на годину шина з кращими гальмівними властивостями вже стоїть, а «екологічна шина» – ще рухається і має швидкість 25 км/год. Такої швидкості достатньо, щоб сталася аварія і постраждали люди або об’єкти».

Особливе незадоволення експертів ADAC викликали китайські продукти. «Якщо повернутися до нашого прикладу, то коли найкраща протестована нами шина вже загальмувала, китайська – ще має швидкість 50 кілометрів на годину. ADAC вважає, що тут рішення за політиками. Такі шини не повинні бути на ринку», - каже Райнгард Кольке.

Третина шин з недоліками

На думку ADAC, «шини мають бути безпечними й економічними». Тому німецький автомобільний клуб пропонує, щоб на них були зазначені обидва ключові критерії.

Напередодні сезону літніх відпусток ADAC провів тест 35 літніх шин (були тестовані шини двох популярних розмірів - 185/60 R14 H і 205/55 R 16 W), які можна купити в Німеччині.

Результат: третина продуктів виявилися недостатньо якісною, щоб замінити стару гуму на колесах. Вісім були такими, що можна купувати, але з обмеженням (Vredestein Hi-Trac, Hankook Optimo K415, Pneumant PN550, Yokohama C.Drive, Maxxis MA-V1 SUPRASA - діаметр тестованих шин 14"; Hankook Ventus Prime K105, Matador Ultra Sport Hectorra 2, Avon ZV 5 - 16"), а п’ять експерти взагалі забракували й не радять купувати (серед них Maloya Futura Primato, Kenda Komet SPT-1, Wanli S1032 - в розмірі 14", Mabor Sport-Jet 2, Syron Race 1 - в розмірі 16 дюймів). Причиною експерти ADAC називають погані, на їхню думку, показники шин на мокрому асфальті.

Найкращі результати показали:

- Fulda Carat Progresso, Michelin Energy Saver, Continental PremiumContact 2, Bridgestone Turanza ER300, Kumho Solus KH17, Uniroyal Rain Expert, Semperit Comfort Life - 185/60 R14 H.

- Michelin Primacy HP, Continental PremiumContact 2, Nokian Z G2, Bridgestone Turanza ER300, Firestone TZ 300, Goodyear OptiGrip (з індексом швидкості V) - 205/55 R 16 W.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.