Астрономи виявили гігантську космічну порожнечу

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 6.04.2009 11:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6974

Астрономам вдалося виявити колосальну порожнечу - відносно порожній регіон між галактичними скупченнями, розмір якого сягає понад 3,5 мільярдів світлових років, повідомляє New Scientist. Відкриття було зроблене в рамках масштабного галактичного дослідження 6dF.

Зображення фрагмента неба, дослідженого в рамках 6dF. Чорні райони - місця, де матерія Чумацького Шляху не дозволила провести зйомку об`єктів. Зображення з сайту проекту

В рамках проекту, повна назва якого Six Degree Field Galaxy Survey, учені збирали інформацію про галактики, розташовані на відстані не більше двох мільярдів світлових років від Землі. З 2001 року, коли проект стартував, астрономам вдалося скласти каталог, куди потрапило понад 120 тисяч зоряних скупчень.

Нове відкриття дослідників не вкладається в існуючі уявлення про еволюцію Всесвіту. Так, згідно сучасним теоріям, з часом галактичні скупчення "стискаються", а порожнечі, отже, збільшуються. Проте, при цьому з часу Великого Вибуху пройшло "всього" 13,5-14 мільярдів років, і розрахунки дослідників показують, що велика порожнеча, виявлена в рамках дослідження, просто не могла з'явитися в результаті дії описаного механізму.

Дослідження 6dF є одним з найбільших на поточний момент. У його рамках вдалося вивчити близько 41 відсотка неба Південної півкулі. Для порівняння, в рамках Слоанівського цифрового огляду неба дослідники спостерігали "всього" 21 відсоток зоряного неба.

Всі спостереження проводилися за допомогою 1,2-метрового телескопа "Шмідт" (Schmidt Telescope), розташованого в Австралії. Дослідження отримало свою назву на честь оптичного інструменту Six-degree Field instrument, установка якого свого часу дозволила значно поліпшити зіркість телескопа.

На цей час учені шукають способи продовжити своє масштабне дослідження вже в Північній півкулі. Поки, правда, знайти відповідну обсерваторію, яка погодилася б декілька років своєї роботи присвятити виключно складанню каталога, астрономам не вдалося.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.