Україна і ЄС повинні мати єдину енергетичну стратегію. У Кремлі з цим не згодні

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 6.04.2009 13:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6976

Президент Європейського парламенту Ганс Герт Петтерінг виступає за розробку Україною та ЄС спільної стратегії енергетичної безпеки.

Про це він сказав сьогодні, виступаючи у Верховній Раді.

Він відзначив, що газовий конфлікт між Україною і Росією в січні, «освітив ключову роль України в забезпеченні енергетичної безпеки ЄС».

«Ця криза, звичайно, освітила ключову роль України в забезпеченні енергетичної безпеки ЄС і в гарантуванні безперебійних постачань газу до споживачів у ЄС, і підкреслив, що Україна повинна контролювати свою енергетичну незалежність», - сказав Петтерінг.

Він підкреслив, що всі сторони повинні зробити належні висновки для запобігання повторенню подібних конфліктів у майбутньому.

А тим часом, у Росії не вщухає газотрубна істерія навколо Декларації Україна-ЄС про модернізацію ГТС України.

Сьогодні прем'єр-міністр РФ Володимир Путін застеріг, треба розуміти, ЄС і Україну, від ігнорування інтересів Росії в енергетичній сфері.

Це пролунало у його виступі з першим звітом про роботу уряду перед Державною думою Росії.

«Спроби виключити Росію з процесу ухвалення рішень глобального характеру, тим більше у сфері енергетики, ігнорування її законних інтересів – контрпродуктивні», - наголосив Путін.

Путін навіть конкретизував, у чому саме полягає отой інтерес: не менше й не більше, а у подальших кроках по витісненю України, яка не бажає поступитися трубою, із схем постачання газу. При тому, визнавши, що у Європі у цієї ідеї - ентузіастів явно бракує.

Він заявив, що багато хто не зацікавлений, щоб проекти «Північний потік» і «Південний потік», Прикаспійський газопровід, нафтопровід «Бургас-Александруполіс» були реалізовані і, як результат, у Росії стало більше можливостей для експорту енергоресурсів.

«Ми впевнені, що ці проекти економічно обгрунтовані, відповідають суворим екологічним стандартам і слугують зміцненню глобальної енергетичної безпеки. Здійснюватимемо їх і надалі», - заявив Путін.

За матеріалами інформагенцій


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.