Від Антарктиди відколовся величезний льодовик

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 6.04.2009 16:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6981

Крижаний міст, що за своєю площею дорівнює площі Ямайки, який з’єднує шельфовий льодовик з островом в Антарктиці, розколовся.

Вчені вважають, що після розколу крижаного моста шельфовий льодовик Уілкінс незабаром може зрушити з місця.

Як повідомляється, льодовик почав зменшуватися в розмірах з 1990-х років, але вчені стверджують, що розкол крижаного мосту, який утримує льодовик на місці, відбувся вперше. Розлам стався в найвужчій частині мосту шириною приблизно 40 км.

Фахівець з фізичної структури та деформації льодовикового льоду Британської антарктичної служби Девід Вон повідомив, що ще два дні тому льодовик не був пошкоджений.

"Ми довго чекали, щоб побачити це", - повідомив вчений, який перебував на льодяному мосту із січня, фіксуючи всі зміни за допомогою системи супутникової навігації.

На думку вчених, розкол крижаного мосту не вплине на рівень моря, але є побоювання з приводу того, що розлам спричинить зміну клімату в цій частині Антарктиди.

Дослідники стверджують, що на Антарктичному півострові впродовж останніх 50 років відбулося безпрецедентне потепління. Деякі шельфові льодовики зменшилися в розмірах за останні 30 років, а шість з усіх льодовиків повністю зруйнувалися.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.