У червні - офіційний старт президентських перегонів

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 7.04.2009 13:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6988

Виборчий процес розпочнеться 27 червня 2009 р.

Про це заявила сьогодні журналістам член Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна, коментуючи набрання чинності постановою Верховної Ради про призначення чергових президентських виборів на 25 жовтня 2009 р.

За її словами, дата президентських виборів, визначена парламентом, на сьогоднішній день "є однозначною".

У свою чергу заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера заявив, що ЦВК взяла до виконання постанову Верховної Ради, і якщо Конституційний суд не вирішить інакше, то Комісія продовжуватиме виконувати цю постанову.

Між тим, міністр юстиції Микола Оніщук заявив сьогодні на прес-конфренції, що призначення виборів Президента на 25 жовтня суперечить Конституції.

"У постанові ВР про призначення президентських виборів на 25 жовтня є посилання на норми закону, які вступають в пряме протиріччя Конституції. Це означає, що ці норми не застосовуються і вони не є чинними, якщо ці конкретні відносини урегульовуються Конституцією. А як відомо, в Конституції президентські вибори, а саме їх дата, урегульовуються по іншому, ніж це передбачено постановою ВР. Зокрема, йдеться про те, що вибори Президента відбуваються в останню неділю останнього місяця 5 року повноважень Президента, і це ч.5 ст.301 Конституції", - сказав Оніщук.

Він впевнений, що дискусія по цьому питанню вичерпана, але рішення має прийняти Конституційний суд. А до цього часу постанова ВР є чинною.

Як повідомлялося раніше, нардеп Геннадій Москаль заперечив аргументації Президента Ющенка, яку сьогодні повторив Оніщук.

За його словами, Президент Ющенко обирався у 2004 році, коли діяли положення старої редакції Конституції. Нові положення вступили в дію у 2006 році. Отже, оскільки Конституція не має зворотної дії, то діюча конституційна норма має розповсюджуватися на Президента, обраного у 2009 році.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.