У Кишиневі Майдан?

Автор/джерело -  © Reuters



Дата публiкацiї - 7.04.2009 15:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6990

У Кишиневі другий день поспіль тривають багатотисячні акції протесту. Демонстранти штурмують урядові будівлі.

Демонстранти, які не згодні з перемогою комуністів на парламентських виборах в Молдавії, прорвалися в будівлю парламенту, а невеликій групі вдалося проникнути до адміністрації президента, повідомляє з місця подій фотокореспондент Рейтер.

У вівторок, на другий день протестів, близько десяти тисяч демонстрантів, в основному студентів, розмахуючи прапорами Молдови і Євросоюзу і вигукуючи антикомуністичні гасла, почали закидати камінням адміністрацію Президента.

Частина демонстрантів увірвалася через вікна першого поверху до парламенту, звідки почали викидати меблі. Фотокореспондент бачить, як біля стен парламенту, що знаходиться неподалік від президентської адміністрації, горять столи, стільці і папери.

Попри протистояння поліції, що застосувала сльозогінний газ і водомети, невелика група демонстрантів проникла в будівлю президентської адміністрації.

В результаті зіткнень декілька поліцейських отримали поранення.

В минулу неділю партія комуністів Президента Молдавії Володимира Вороніна, набравши більше половини голосів, виграла вибори до парламенту, в який пройшли ще три опозиційні партії.

Опозиційні лідери мають намір оскарджити підсумки голосування в суді, вважаючи, що вибори не були вільними і чесними.

Організація з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) в цілому позитивно оцінила вибори, назвавши їх такими, відповідають стандартам демократії.

Новий парламент повинен вибрати нового Президента більшістю в три п'ятих від обраних депутатів, і комуністам може не вистачити декількох власних голосів для цього. При тому, Воронін не має права балотуватися на третій термін підряд.

Якщо парламенту не вдасться обрати нового Президента з трьох спроб, він буде розпущений, і країні доведеться обирати новий склад депутатів достроково.

Президент Воронін неодноразово повторював, що після відходу з посади глави держави має намір зберегти контроль над Молдовою, обіцяючи стабільність і поміркований курс в статусі "молдавського Ден Сяопіна".

Комуністи обіцяють "побудувати європейську Молдову", але водночас не відмовляються від співпраці з СНД і Росією, а опозиція виступає за тісніші зв'язки з Румунією і не виключає вступу країни до НАТО.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.