Хроніка Майдану в Кишиневі

Автор/джерело -  © Reuters



Дата публiкацiї - 7.04.2009 20:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=6994

У Кишиневі триває Майдан. Демонстранти захопили будинки парламенту та адміністрації Президента. У Кремлі вже розгледіли у Кишиневі помаранчевий слід та американські валянки.

Прихильники опозиції, не згодні з перемогою комуністів на недільних парламентських виборах в Молдові, у вівторок захопили адміністрацію Президента, повикидали з вікон комп'ютери та меблі і закидали камінням поліцейських.

Організація з безпеки і співпраці в Європі позитивно оцінила вибори, де партія комуністів набрала більше 50 відсотків голосів, але опозиція вимагає нового голосування, а в перспективі - об'єднання з Румунією і Євросоюзом.

Десятки екіпірованих щитами і кийками поліцейських не зуміли зупинити тисячі маніфестантів, які уломилися на перший поверх будівлі парламенту і підпалили декілька кабінетів. Поліцейські застосували сльозогінний газ, водомети і шумові гранати, але протестуючі - здебільшого молодь - подолали їхній опір з цеглою і камінням у руках, повідомили кореспонденти Рейтер з місця подій.

"Перед парламентом люди вступили в рукопашну з поліцейськими. З деяких вікон парламенту валить чорний дим. Демонстранти перекинули і підпалили дві поліцейські машини", - розповів по телефону фотокореспондент Рейтер Гліб Гараніч.

Демонстранти захопили Адміністрацію і підняли над нею прапор ЄС.

Російські телеканали показали кадри, на яких поліцейські відводять скривавленого товариша, а перед входом у висотну будівлю адміністрації Президента палає вогнище з офісних меблів.

За інформацією ЗМІ, сьогодні увечері глава держави Володимир Воронін виступить по телебаченню.

РІА цитує Вороніна, який сказав, що "головна мета організаторів протестів, - дестабілізувати обстановку в країні".

Депутат молдавського парламенту Александру Олейник сказав Рейтер, що лідери трьох опозиційних партій після вуличних протестів ведуть переговори з Президентом і прем'єром.

Серед демонстрантів, що вийшли на вулиці Кишинева чимало прихильників об'єднання Молдови з Румунією - обидві нації мають загальне культурне і мовне коріння. Три опозиційні партії, що пройшли до парламенту, висловлюються за зміцнення зв'язків з Бухарестом і ЄС. У свою чергу, Воронін відомий як союзник Росії, чиї стосунки із Заходом відрізняються напруженістю.

Новий парламент повинен обрати нового Президента більшістю в три п'ятих, і комуністам може не вистачити декількох власних голосів для цього. При цьому Воронін не має права балотуватися на третій термін поспіль.

Керуючи країною з 2001 року Воронін неодноразово повторював, що після відходу з посади глави держави має намір зберегти контроль над нею, обіцяючи стабільність і помірний курс в статусі "молдавського Ден Сяопіна".

Комуністи обіцяють "побудувати європейську Молдову", але не відмовляються від співпраці з СНД і Росією, а їхні опоненти наполягають на необхідності вступи країни в НАТО.

"ПОМАРАНЧЕВИЙ СЛІД"

Російський МЗС і Євросоюз висловили стурбованість подіями в Кишиневі. Російський Президент Дмитро Медведев (як колись Путін вітав Януковича - Аратта) вже привітав Вороніна з перемогою на виборах.

Москва прагне виступити посередником у вирішенні "замороженого конфлікту" між Молдовою і російськомовним Придністров'ям, що відкололося від неї, але поки сторони не зуміли прийти до компромісу.

Протести в Кишиневі можуть "звести нанівець всі скромні успіхи у врегулюванні, які були досягнуті за участю Росії", - вважає депутат російської Держдуми від правлячої партії Костянтин Затулін.

Події в Кишиневі нагадали спостерігачам "кольорові революції" - масові виступи в Грузії, в Україні і в Киргизії, де незадоволеність підсумками виборів вилилася в стихійну зміну влади.

"Те, що відбувається в Кишиневі, безумовно, має паралелі з "померанчевими" революціями", - сказав член "Єдиної Росії" Затулін, який бачить в тому, що відбувається дії "румунських націоналістів" і "спробу державного перевороту".

РІА цитує заяву російського посольства в Кишиневі, згідно якому "натовп...учнів старших класів і студентів" пішов на штурм державних будівель "під впливом боєвиков- організаторів".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.