Хроніка Майдану в Кишиневі. Ситуація знову загострюється

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 8.04.2009 18:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7002

Черговий мітинг проходить біля будівлі уряду. Маніфестанти вимагають від МВС Молдови за півгодини звільнити 192 чоловік, заарештованих під час масових безладів напередодні. Інакше вони загрожують узяти будівлю штурмом.

У звернені мітингуючих сказано, що, за їхніми відомостями, всіх заарештованих тримають за межами столиці. Одін з промовців також повідомив, що їхні прихильники з міст Оргєєв і Унгени не можуть проїхати до Кишинева, оскільки власті заблокували в'їзд до міста. "Наші прихильники йдуть до нас пішки і приєднаються приблизно до 18:00", - сказав він.

У будівлі уряду в даний момент проходить розширене засідання Кабінету міністрів за участю голів адміністрацій міст і районів країни. На засіданні присутній Президент Володимир Воронін.

Він повідомив на засіданні, що число постраждалих під час безладів перевищило 270 чоловік, серед них 170 поліцейських і безліч підлітків.

Раніше цього дня Президент зустрівся із спецпредставником Єврокомісії в Молдові Кальманом Міджєєм і заявив, що дії маніфестантів в Кишиневі, що влаштували погроми в будівлях держустанов, "не мають нічого спільного з демократією". Він також пообіцяв в рамках закону суворо покарати організаторів, передає прес-служба глави держави.

Президент також заявив, що він "як верховний головнокомандуючий свідомо порушив закон і не допустив застосування сили, щоб уникнути кровопролиття". "В результаті безчинствуючі молодчики розгромили дві важливі державні установи - будівлі Президента і парламент", - підкреслив Воронін.

Опозиційні партії, тим часом, відмежувалися безладів і їхніх організаторів. "Ми рішуче відмежовуємося від тих, хто допустив цю вакханалію і акти вандалізму", - заявив на прес-конференції лідер Ліберально-демократичної партії Молдови Влад Філат. За його словами, лідери опозиції намагалися під час акцій протесту направити їх в мирне русло. "На жаль, нам це не вдалося до кінця, провина за це лежить не тільки на нас, але й на владі", - сказав він.

Філат підкреслив, що опозиція поки не планує організовувати і підтримувати акції протесту в Кишиневі: "Ми будемо цивілізований добиватися розгляду всіх порушень, які були допущені у виборчій кампанії".

Згідно з попередніми даними ЦВК, на минулих парламентських виборах в Молдові перемогла правляча Партія комуністів, набравши 50% голосів. Якщо дані не зміняться, це дозволяє їм отримати до 60 з 101 місця в парламенті і самостійно формувати уряд. Але для обрання Президента комуністам все ж таки доведеться заручитися підтримкою опозиції, яка отримала в сукупності 35% голосів.

Всі міжнародні спостерігачі визнали підсумки виборів чесними, але опозиція вважає їх сфальсифікованими і вимагає перерахунку голосів.

ЦВК Молдавії продовжує підрахунок і перевірку бюлетенів та оповістить остаточні результати голосування в п'ятницю, 10 квітня, повідомила прес-секретар комісії Дойна Бродеяну. Вона уточнила, що однією з причин затримки стала госпіталізація голови ЦВК Євгенія Штірбу з-за загострення хронічної хвороби серця.

Як розповів секретар ЦВК Молдови Юрій Чокан, Євгеній Штірбу був госпіталізований в середу вранці у зв'язку із стресом, викликаним звинуваченнями у фальсифікації виборів. За його словами, стан голови Центрвиборчкому нормальний, але він повинен якийсь час залишатися в лікарні.

За його словами, з цієї причини довелося перенести заплановану на сьогодні прес-конференцію, на якій повинні були оголосити попередні офіційні результати виборів. "Але у нас ще є час до п'ятниці, щоб оприлюднити ці результати", - сказав Чокан.

За матеріалами російських інформагенцій


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.