Хроніка Майдану в Кишиневі. Сьогодні демонстранти взяли тайм-аут

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 9.04.2009 13:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7009

У ніч на 9 квітня в Кишиневі було знято поліцейське оточення, встановлене раніше у будівель парламенту, уряду і адміністрації Президента.

Біля цих установ залишаються тільки поліцейські патрулі, а на перехрестях в центрі міста знаходяться співробітники дорожньої поліції.

Учасники акції протесту, що проходила в центрі Кишинева 8 квітня, розійшлися близько півночі. За попередньою інформацією, мітинги припинені до п'ятниці, 10 квітня. "По Кишиневу передаються смски із закликом вийти на мітинг в п'ятницю, а з приводу четверга нічого не відомо", - заявив один з учасників акції протесту.

Відзначимо, що 8 квітня на мітинг прийшло значно менше людей, ніж за день до цього. Біля будівлі уряду зібралися декілька тисяч чоловік, які вимагали надати їм доступ до телеефіру, а також звільнити затриманих раніше прихильників опозиції. Інакше вони погрожували піти на штурм урядової будівлі, проте, у результаті, не стали знов влаштовувати безлади, хоча їхні вимоги і не були виконані. Поліція, зі свого боку, заявила, що нових безладів не допустить і у разі потреби застосує силу.

Учасники акцій протесту позбулися підтримки з боку опозиційних партій. Лідери опозиції заявили, що не мають жодного стосунку до безладів і не збираються виводити своїх прихильників на вулиці.

Як повідомлялося раніше, 7 квітня в Кишиневі відбувся масовий мітинг, учасники якого вимагали перегляду підсумків парламентських виборів (опозиція вважає, що результати були сфальсифіковані на користь правлячої партії комуністів). Акція переросла в масові безлади, під час яких були розгромлені будівлі парламенту і президентури, постраждали десятки людей. Пізніше за участь в безладах було затримано близько 200 чоловік. Президент Молдови і лідер правлячої компартії Володимир Воронін оголосив події 7 квітня спробою заколоту і звинуватив в події лідерів опозиції, а також якісь неназвані сили в сусідній Румунії.

Між Молдовою і Румунією, на підставі цих підозр, виникла дипломатична війна. Уряд Румунії офіційно заперечив будь-яку участь у провокації безладів у Кишиневі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.