Аграрна реформа. Уряд заходився будувати сільські кооперативи

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 9.04.2009 13:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7010

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко запевняє, що уряд розвиватиме в Україні сільськогосподарські кооперативи.

Про це глава уряду заявила на нараді з питань розвитку сільськогосподарської обслуговуючої кооперації.

«Пріоритет на 2009 рік – зробити усе, щоб у нас почали жити обслуговуючі кооперативи», - наголосила вона.

Юлія Тимошенко відзначила, що усі країни світу розвивають сільськогосподарські кооперативи будь-якого напрямку. Зокрема, за словами прем’єр-міністра, у країнах Європейського Союзу через кооперативи реалізується понад 60% сільськогосподарської продукції. В Україні ж цей показник близько 0%, оскільки селяни ізольовані від ринків.

Глава уряду відзначила, що сьогодні в Україні сільськогосподарські ринки перетворилися в супермаркети, в яких власники диктують свої правила. «Це є справжня, у завершеному вигляді, монополія. Це не дає можливості селянам доотримувати кошти», - зазначила Тимошенко.

Прем’єр-міністр підкреслила, що в Україні існує велика різниця між закупівельною ціною у сільськогосподарських домогосподарствах та роздрібною на продовольчих ринках. Так, наприклад, закупівельна ціна молока складає 1,40 грн. за літр, а на продовольчих ринках – понад 4 грн., закупівельна ціна яловичини – 11,7 грн. за кілограм і 35,7 грн. на ринках, свинини – 17,2 грн. за кілограм та 39 грн. відповідно.

А ціни на соняшникову олію, за їїсловами, в Україні формують три людини.

«Тому в Україні починають збільшуватися показники інфляції через соняшниковому олію, я беру телефон і дзвоню цим трьом людям і в жорсткій розмові з'ясовую, чому підвищуються ціни», - сказала Тимошенко.

Вона підкреслила, що в даний час практично на кожному етапі руху сільгосппродукції від виробника до споживача селяни стикаються з монополією. «Саме тому в нас такі високі цін», - додала вона.

Тимошенко зауважила, що через таку різницю у цінах господарства недоотримують майже 27 млрд. грн. в рік. «Це колосальний обсяг коштів, який сьогодні недофінасовується селу», - підкреслила прем'єр.

Уряд, зокрема, міністерства аграрної політики та промислової політики разом з Асоціацією фермерів та приватних землевласників започатковують в Україні спеціальну програму з розвитку і підтримки обслуговуючої кооперації.

За словами прем'єра програма відкриє доступ селянам, домогосподарствам та дрібним фермерським господарствам до ринків.

Тимошенко зазначила, що на сьогодні в Україні 4,5 мільйони маленьких сільськогосподарських домогосподарств, в той час як кооперативів - надзвичайно мала кількість.

«І тому починаємо, по суті справи, з нуля цю програму. Нуль на вході, але хотілося б, щоб на виході у нас хоча б 60% продукції продавалося через досить сильні обслуговуючі кооперативи, які будуть об’єднувати селян, а не окремих підприємців», - зазначила Тимошенко.

Прем'єр-міністр Тимошенко доручила ОДА підготувати пропозицію по кількості і місцях розміщення оптових с/г ринків в містах.

«Ми повинні створити стільки ринків, щоб у нас було відчуття, що селяни зі своєю продукцією потрапляють на ринок», - сказала вона.

За її словами, в цілому по Україні необхідно 350-400 ринків, на яких с/г виробники зможуть самі реалізовувати с/г продукцію.

Тимошенко зазначила, що на цих ринках повинен бути відсутній ветеринарно-санітарний контроль. «Ніяких ветеринарів і санітарів там не повинно бути. Треба прибрати цю чиновницьку зграю, тоді селяни продають свою продукцію уздовж автотраси, і її зупиняються і купують багаті автовласники, бо вони не цікавляться, чи є санітарне або ветеринарне свідоцтво на цю продукцію», - сказала вона.

За словами прем'єр-міністра, вартість торгівлі на таких ринках повинна включати тільки витрати на їхнє обслуговування. «Обов'язковою умовою для допуску на такий ринок повинне бути членство в с/г кооперативах», - підкреслила вона. На її думку, наявність таких ринків дозволить здешевити с/г продукцію для кінцевого споживача.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.