Хроніка Майдану в Кишиневі. Комуністичний режим репресує журналістів

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 10.04.2009 23:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7024

У Молдові наростає хвиля репресій: комуністичний режим розпочав наступ на журналістів.

Колективи молдавської газети "Jurnal de Chisinau" і онлайн-телеканала jurnaltv.md у повному складі попросили політичного притулку в США.

Опозиційні журналісти пояснили своє рішення тим, що в Молдові "в останні дні розв'язаний безпрецедентний терор відносно вільної преси".

На підтвердження цих слів представники ЗМІ заявили, що журналіст і оператор цих видань Олег Брега був побитий і викликаний для допиту в прокуратуру, оператора Геннадія Брегу викликали на допит, заступник головного редактора Родіка Маху була затримана невідомими і відпущена після допиту. Ще двох співробітників видань оголосили в розшук, стверджують журналісти.

Журналісти, що зажадали політичного притулку в США також заявили, що правляча молдавська компартія розробила якийсь "секретний план комуністичного правління по усуненню всіх демократичних інститутів", який "може привести до ліквідації всіх свобод, здобутих після проголошення незалежності Республіки Молдова".

Акції протесту опозиціонерів, незадоволених своєю поразкою на парламентських виборах 5 квітня 2009 року, проходять в столиці Молдови вже декілька днів поспіль.

7 квітня учасники мітингу влаштували безлади, увірвалися в будівлі парламенту і резиденцію Президента країни. Обидві будівлі були розгромлені, розграбовані і підпалені. Збиток від дій погромників, влада Молдови оцінила в 27 мільйонів доларів.

За даними опозиції, яка має у розпоряджені відеозапис де зафіксовано, що погроми були влаштовані добре організованою групою осіб, яким прямо допомагали поліцейські. Не треба особливо гадати, щоб зрозуміти, що провокаторами були співробітники спецслужб.

Факти терору проти журналістів, перешкоджання їхній професійній діяльності, безпідставні затримання, в тому числі іноземних журналістів підтверджуються також українськими колегами, які прорвалися на місце подій. Прорвалися, бо комуністичний режим Молдови перекрив для журналістів кордони.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.