17 серпня розпочне роботу IV Всесвітній форум українців

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 15.08.2006 18:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=703

На сьогоднішній прес-конференції в Українському домі була оголошена програма IV Всесвітнього форуму українців.

Вступна промова Михайла Гориня

До присутніх із вступним словом звернувся Голова Української Всесвітньої координаційної ради Михайло Горинь. Заступник міністра культури і туризму Ольга Костенко розповіла докладно про програму та заходи, що супроводжуватимуть Всесвітній форум українства.

Форум почне свою роботу в четвер, 17 серпня. У цей день в "Українському домі" о 19:00 відбудеться відкриття виставок у рамках заходу:

  • МОЯ УКРАЇНА - Виставка малюнків переможців Всесвітнього конкурсу дитячого малюнку.

  • ТРИПІЛЬСЬКА КУЛЬТУРА – ПРОТОКУЛЬТУРА УКРАЇНЦІВ - Виставка старовинного та сучасного гончарства. Майстер-клас гончара Сергія Радька (Черкащина).

  • УКРАЇНСЬКІ СТАРОЖИТНОСТІ - Виставка творів майстрів народного мистецтва).

  • УКРАЇНСЬКА КНИГА СЬОГОДНІ - Виставка-ярмарок за участю 100 видавництв України та українського зарубіжжя. Презентації книг. Автограф-сесії. Читальні.

  • ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ 1932–1933 - Виставка з колекції Моргана Вільямса (США).

  • НАШІ У СВІТІ - Виставка світлин.

  • УКРАЇНСЬКА МАРКА - Виставка філателії.

У п'ятницю, 18 серпня, у Національному палаці мистецтв "Україна" о 10:00 відбудеться урочисте відкриття форуму за участі президента Віктора Ющенка, прем'єр-міністра Віктора Януковича, і, можливо, глави ВР Олександра Мороза.

У той же день у Національному художньому музеї (вул. Грушевського, 6) о 15:00 й у міському музеї «Духовні скарби України»(вул. Десятинна, 12) о 16:00 відбудеться відкриття І та ІІ частини виставки здобутків майстрів образотворчого мистецтва «ДАРУНОК БАТЬКІВЩИНІ», подарованих Україні закордонними українцями.

Ввечері о 19:00 у Національному палаці мистецтв "Україна" відбудеться заключний концерт Всесвітнього фестивалю закордонного українства «УКРАЇНСЬКИЙ СПІВ У СВІТІ» за участю мистецьких колективів та солістів – українців з Австралії, Азербайджану, Вірменії, Естонії, Іспанії, Італії, Канади, Литви, Молдови, Польщі, Придністров’я, Росії, Румунії, Словаччини, США, Туркменістану, Узбекистану.

У суботу, 19 серпня, програма заходів припускає проведення секційних засідань форуму, а також пленарного засідання IV форуму Української Всесвітньої Координаційної Ради.

Також у цей день у Національній опері ім. Шевченка відбудеться концерт українських артистів – майстрів сцен світу «СМІЮТЬСЯ, ПЛАЧУТЬ СОЛОВ’Ї». В ньому приймуть участь Григорій Мартиненко, Оксана Ліснича, Руслан Кадиров, Дмитро Ткаченко, Андрій Шкурган, Валентина Блащук, Вікторія Лук’янець, оркестр Національної опери України. Диригент – Кирило Карабиць.

У неділю, 20 серпня, в "Українському домі" пройде підсумкове пленарне засідання IV форуму Української Всесвітньої Координаційної Ради.

О 18:00 на Співочому полі, біля Києво-Печерської лаври, відбудеться урочиста церемонія закриття форуму і великий концерт. Беруть участь: Лірник Сашко; Кобзарі – Едуард Драч, Тарас Компаніченко; Солісти – Марія Бурмака, Тарас Курчик, Віка Врадій, Тарас Чубай; Гурти – «Брати Блюзу», «Рутенія», «Гайдамаки», «Вій», «Мандри», «Мертвий півень», «ВВ», «Кому Вниз», «Тартак». Ведучі концерту: Степан Бандера, Кирило Стеценко, Сашко Положинський.

Як відомо, Всесвітній форум українців, що відбудеться 18-20 серпня, буде присвячений святкуванню 15-ї річниці Незалежності України.

У рамках проведення форуму пройде "круглий стіл" з питань штучного Голодомору в Україні 1932-1933 років. Очікується, що ця подія одержить широкий міжнародний розголос, з огляду на наближення 75-ї річниці трагедії.

Загальний бюджет IV Всесвітнього форуму українців складе 3,5 млн. грн.

Зокрема, Міністерство закордонних справ виділяє з бюджетної програми на проведення форуму 2 млн. грн., Міністерство культури і туризму - ще 1,5 млн. грн.

Крім того, організатори мають намір залучити кошти спонсорів "для закриття поточних питань", пов'язаних з харчуванням і транспортом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.