Парламент знову провалив антикризові законопроекти

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.04.2009 12:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7034

Не голосувала частина коаліції, яка орієнтується на Банкову. Як завжди, клерки гаранта заперечують вплив на провальне голосування і повторюють мантри про дострокові парламентські вибори.

Зокрема, за законопроект "Про внесення змін у державний бюджет на 2009 рік" (№ 4266), що передбачає виділення 7725,19 млн гривень на компенсацію Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" різниці в цінах закупівлі імпортного природного газу і його реалізації підприємствам комунальної теплоенергетики проголосували 204 нардепи: фракція БЮТ - 154 голоси, НУ-НС - 30, Блок Литвина - 20.

Також в Раді не знайшлося достатньої кількості голосів для включення до порядку денного двох законопроектів про зміни законів про пенсійне забезпечення (№ 3521, № 4217). За включення до порядку одного із них проголосували 200 депутатів (БЮТ - 154, НУ-НС - 27, БЛ - 19), за інший - 208 (БЮТ - 153, НУ-НС - 35, БЛ - 20).

Фракції Партії регіонів і Компартії участі в голосуваннях не брали.

БЮТ не виключає, що після провалу голосування за антикризові законопроекти МВФ дасть "негативну відповідь" Україні.

Про це на брифінгу у Верховній Раді заявив голова фракції БЮТ Іван Кириленко.

"Те, що сьогодні відбулося у залі, коли не внесли у розгляд засідання три антикризові законопроекти – це шок… Причому 30 депутатів коаліції не голосували, і, як зрозуміло, це команда Президента…. Сьогодні важко уявити, якою може бути реакція МВФ, оскільки раніше домовленості були стовідсоткові, а сьогодні, на превеликий жаль, якщо ми отримаємо зворотною реакцію від МВФ, і якщо буде негативна відповідь Україні, то важко прогнозувати, якими будуть наслідки для України", - сказав він.

Натомість, коаліціянти, які не голосували вважають, що непідтримка парламентарями антикризових законопроектів не вплине на рішення МВФ щодо подальшої співпраці з Україною.

Про це журналістам заявив нардеп від НУ-НС, голова депутатської групи "За Україну!" В'ячеслав Кириленко.

За його словами, депутатська група "За Україну!" не ухвалювала рішення про підтримку антикризових законопроектів уряду, які сьогодні парламентарі не змогли внести до порядку денного.

Він наголосив, що уряд не підтримав жодних пропозицій від нардепів, які, на його думку, могли б поліпшити дані законопроекти.

"Група "За Україну!" принципами не торгує. Уряд все зробив для того, щоб ці законопроекти сьогодні не пройшли, і жодних змін до законопроектів не внесено", - сказав Кириленко.

"Якщо в результаті недолугого рішення 3 млн. людей будуть позбавлені роботи і будуть йти на біржу, яка вже і так не має чим платити допомогу по безробіттю, або змушені будуть йти в тінь, то кому це потрібно?", - зазначив він.

У СП нібито знали, що законопроекти будуть провалені. Практично миттєво, вже об 11.27, Віктор Балога видав публічний коментар із цього приводу.

"Практично кожне голосування у Верховній Раді щоразу підтверджує, що на сьогодні в парламенті немає коаліції, яка б постійно налічувала принаймні 226 голосів народних депутатів, як того вимагає Конституція". Так прокоментував сьогоднішнє провальне голосування за низку економічних законопроектів Глава Секретаріату Президента України Віктор Балога.

"Голова Верховної Ради Володимир Литвин, посміхаючись, бідкався, що в сесійній залі не втілюються домовленості, досягнуті на погоджувальній раді керівників фракцій. Насправді причина чергового фіаско в сесійні залі проста й очевидна: немає стійкої більшості, яка була б об'єднана спільними зобов'язаннями і відповідальністю. Тому спікер за усмішкою хоче приховати своє зніяковіння тим, що знову й знову суспільство бачить недієздатність того утворення, яке чомусь уперто продовжують іменувати коаліцією".

Балога відкинув всі закиди щодо неприйняття законопроектів на адресу Президента, вбачаючи в цих заявах намагання виправдатися за явну неспроможність коаліції до результативної роботи. «Напередодні Глава держави чітко висловив свою позицію: Рада має ухвалити закони, які відкривають країні перспективу продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом. Але парламент не прийняв цей пас, і того розуміння, до якого закликав Президент, досягнуто не було. Це означає, що аргументи за позитивне голосування не були достатньо переконливі і для деяких фракцій, і для окремих народних депутатів. Напевно, і Голові ВР не вдалося повністю виконати свою консолідуючу місію".

На думку Глави Секретаріату, ще одне свідчення непродуктивності нинішнього парламенту переконливо вказує на необхідність негайного оновлення існуючої влади в інтересах суспільства та держави. Сьогоднішній провал із ухваленням економічних законопроектів наочно доводить, що єдиним засобом виходу з владного глухого кута є дострокові вибори - і парламентські, і президентські.

«Ніякі спроби утворити якісь аномальні конфігурації у Раді не зроблять її ефективнішою. Розрахунки на це - від лукавого, вони безперспективні і лише продовжать ті болючі для всієї країни конвульсії, в яких б'ється коаліція. Зрештою, Президент неодноразово закликав Верховну Раду до створення якнайширших коаліцій, хоч і з усіх 450 депутатів. Однак якщо цього донині немає і в майбутньому не буде - тоді вихід лише в переобранні ВР. Зараз парламенту треба якнайшвидше прийняти принципові зміни до виборчого законодавства, які дадуть можливість через дочасні вибори оновити владу», - вважає Балога.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.