Учені з’ясували: предки людини не бігали по деревах

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 14.04.2009 16:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7039

Ученим вдалося встановити, що предки сучасної людини погано лазили по деревах.

Відбиток ноги стародавньої людини (ліворуч) і сучасної (праворуч), які дозволити визначити механіку руху

Про це повідомляє Science NOW, а стаття дослідників опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

В рамках дослідження учені провели аналіз кінематики рухів шимпанзе, коли мавпа лізе по дереву вертикально вгору. Шимпанзе були вибрані тому, що їхня близька спорідненість з предками Homo sapiens використовується, як аргумент на користь здібності ранніх людей до лазіння по деревах. Як об'єкти дослідження виступали тварини, що мешкають в Національному парку Кибале в Уганді.

Ученим вдалося встановити, що під час руху ступні шимпанзе здатні міняти кут нахилу щодо стандартного горизонтального положення (яке ступня приймає, якщо тварина стоїть) в достатньо широких межах. Даний кут може досягати 45 градусів (для сучасної людини він не перевершує 15-20).

Провівши аналіз залишків стародавніх людей, вік яких складав від 4,12 до 1,53 мільйонів років, учені встановили, що будова ступні у наших предків більше була схожа на людську, ніж мавпячу. Таким чином, учені визначили, що предки сучасної людини досить погано лазили по деревах.

Багато фахівців відзначають важливість виконаної роботи, проте не згодні з її висновками. Вони говорять, що стародавні люди могли використовувати технологію лазіння, яка відрізнялася від тієї, якою користується шимпанзе.

Нагадаємо, що зовсім нещодавно ученим вдалося встановити, що предки людини володіли майже сучасною ходою. Це відкриття було зроблене завдяки виявленню ланцюжка скам'янілих слідів, що чудово збереглися. Тоді комп'ютерне моделювання дозволило відтворити механіку руху стародавньої людини.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.