У кризу виживає розумніший. Японці придумали новий бізнес - надмалі супутники

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 16.04.2009 15:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7051

У Японії почалася розробка проекту із запуску на орбіту Землі групи з 50-100 мініатюрних супутників.

Про це повідомила газета Йоміурі з посиланням на міністерство науки та економіки країни.

Кожен супутник, за словами авторів проекту, матиме своє конкретне завдання: відстеження стихійних лих, спостереження за автомобільними заторами та інші, що дозволить збирати більш повну та детальну інформацію про планету.

Супутники запустять на низьку орбіту - близько 400 кілометрів. Розмір кожного апарата не буде перевищувати 50 сантиметрів, вага - 50 кілограмів. За даними міністерств, вони зможуть надавати найдетальнішу інформацію про погодні явища, стихійні лиха, стан сільськогосподарських угідь. Крім того, всі супутники будуть оснащені найсучаснішою технікою і обладнанням - в залежності від своєї функції. Однак корпуси у них будуть однаковими, зазначає видання.

Як повідомляє газета, створення нового ринку мініатюрних супутників японський уряд схвалив разом з низкою інших антикризових заходів. На думку японської влади, запуск супутників додасть імпульсу розвитку нових конкурентоспроможних технологій та їх перевірки в космічних умовах. Міністерства науки і економіки сподіваються отримати на розробку цього проекту 2 мільярди ієн (20 мільйонів доларів) з бюджету на 2009 фінансовий рік, який розпочався в Японії 1 квітня.

"Створення кожного супутника коштуватиме 300-400 мільйонів ієн (3-4 мільйона доларів). Ми сподіваємося запускати їх за допомогою недорогих російських ракет", - повідомили джерела в міністерстві освіти і науки Японії. Експерти міністерства економіки вважають, що низька вартість надмалих супутників може сприяти їх продажу в країни, що розвиваються. Створення таких супутників може виявитися привабливим і для бізнесу. Уряд сподівається, що використання відеозображення, отриманого за допомогою цих супутників, може бути поштовхом до створення нової галузі підприємництва.

Група надмалих апаратів, можливо, з'явитися вже через два роки.

Цього місяця також повідомлялося, що міністерство оборони Росії планує в 2009 році запустити принципово новий розвідувальний супутник. Подробиці проекту поки невідомі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.