Кінець комуністичним благам? МінЖКГ розробляє програму реформи теплоенергетики

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 17.04.2009 16:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7060

Уряд доручив Міністерству з питань житлово-комунального господарства розробити Програму модернізації комунальної теплоенергетики, згідно з якою впродовж 5 років споживання газу має скоротитися на третину.

Про це повідомив під час селекторної наради міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко.

За його словами, до 1 червня місцева влада має розробити регіональні програми модернізації теплоенергетики, а до 1 липня міністерство має подати уряду загальнодержавну програму.

"Міністерство дуже жорстку політику буде проводити по відновленню керованості цією системою, в першу чергу систему теплокомуненерго. Питання стоїть таким чином: або ми відновимо керованість підприємствами теплокомуненерго, або нам доведеться з Росією розрахуватися "Нафтогазом", або якимось іншими геополітичними інтересами", - сказав він.

Кучеренко також повідомив, що згідно з постановою уряду держава буде допомагати погасити заборгованість з різниці в тарифах станом на 1 січня цього року у тих регіонах, які забезпечать беззбитковість підприємств теплокомуненерго та за наявності схем теплопостачання.

Від “Аратти”: важко сказати, що стоїть за оцим магічним словом "Програма модернізації". Сумніви виникають тому, що ми цілком свідомі того, що совітську систему роздачі побутових благ значно дешевше демонтувати й використати у якості металобрухту, ніж реанімувати. Тим більше, що ця система конструктивно не розрахована на будь-яку економію, як таку.

Отже, як кажуть, не варто навіть витрачати гроші платників податків й власні сили. Якщо, звичайно, мовиться не про "засвоєння капіталовкаладень", тобто не про традиційне казнокрадство.

Як на нас, існуюча система ТЕЦ може використовуватися лише для виробництва електроенергії, за умови капітальної заміни устаткування на більш сучане, високоефективне.

А тепло-водопостачання потрібно переводити на будинкове або індивідуальне, в залежності від особливостей проекту будинку. Інакше - ні про яке зменшення витрат енергоносіїв не може бути мови. Як і про дисципліну розрахунків. Щоправда, в цьому випадку уряду доведеться знехтувати інтересами олігархів, чим довести, що він, попри чутки недоброзичливців, відстоює інтерес народу.

І першим кроком у цьому напрямку має бути не балаканина навколо проблеми, а скасування урядом дискримінаційної Постанови уряду Януковича про заборону громадянинові самому вирішувати, чи користуватися гнилими комуністичними благами, чи встановити індивідуальне високоефективне обладнання.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.