Тимошенко заходилася розігнати валютних спекулянтів і кидал

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.04.2009 19:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7061

Уряд прийняв рішення щодо рекапіталізації 7 комерційних банків та визначив умови входження держави в контрольні пакети цих банків.

Про це заявила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко сьогодні на прес-конференції.

«Уряд через входження в капітал бере контрольний пакет цих банків в державну власність і наводить там лад після того, як там не змогли якісно попрацювати приватні власники», - зауважила Юлія Тимошенко.

Тимошенко переконана, що рекапіталізація системних банків України є запорукою стабілізації економіки та фінансового сектору. «Поки держава не наведе порядок з цими комерційними банками, які сьогодні дають сигнали нестабільності, недовіри людей до банківської системи, поки ми не впорядкуємо цю ситуацію, нам буде дуже важко продовжити шлях стабілізації економічної і фінансової ситуації в країні», - наголосила вона.

Тимошенко повідомила, що рекапіталізації підлягатимуть саме системні банки (1-2 групи), які не виконують своїх зобов’язань перед клієнтами та в яких уже введено тимчасове адміністративне управління Національного банку України.

Прем’єр-міністр також зазначила, що рекапіталізація банків є одним з головних блоків, які Україна має виконати у рамках програми співпраці з Міжнародним валютним фондом. «Уряд не може спостерігати за нестабільною ситуацією у банківському секторі і не втручатися в процес, тому підтримав програму з рекапіталізації, а саме – збільшення статутних капіталів цих системних банків», - підкреслила Тимошенко.

За словами прем’єра, для втілення в життя цієї програми сьогодні Уряд розгляне та затвердить низку фундаментальних документів: законопроект, який вдосконалює процедури рекапіталізації проблемних банків; постанову, яка робить її більш ефективною; перелік банків, які підлягають рекапіталізації.

За її словами, Уряд, після проведення рекапіталізації, володітиме 91,8% акцій КБ «Надра», 99% акцій ТОВ «Укрпромбанк», 99% - ВАТ «Родовід Банк», 75% + 1 голос – ВАТ «Укргазбанк», 75% + 1 голос – АКБ «Імексбанк» і 99% - АКБ «Київ». Юлія Тимошенко зауважила, що сьогодні ще продовжується переговорний процес з власниками банку «Фінанси та кредит».

Тимошенко окремо зауважила, що рекапіталізації підлягають саме системні банки (яких в Україні налічується 26), в яких наявні проблеми та які за погодженням з власниками можуть бути рекапіталізовані з контрольним пакетом держави – не менше ніж 75% + 1 голос. «З цих 26 банків можуть висловити добровільне бажання ті власники, які хочуть на таких умовах стати співвласниками з державою і отримати додаткові внески в капітал», - наголосила прем'єр.

Тимошенко відзначила, що Уряд буде власником банків до моменту їхнього фінансового оздоровлення: «Коли банки будуть оздоровлені, буде наведений лад, Уряд, безумовно, буде ці банки віддавати приватним власникам через відкриті аукціони».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.