Астрономи відкрили, що астероїди загоряють

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 23.04.2009 17:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7084

Європейські астрономи визначили, що поверхня астероїдів перефарбовується під впливом сонячного вітру (потоку заряджених частинок, що випускаються Сонцем) набагато швидше, ніж вважалося раніше.

Про це повідомляється в прес-релізі, опублікованому на сайті Європейської південної обсерваторії, а стаття дослідників з'явилася в журналі Nature.

Раніше вченим було відомо, що спектр випромінювання астероїдів значно "червоніше" розрахункового. Дослідники пояснюють цей ефект дією сонячного вітру. Вважається, що під впливом іонів зокрема червоніє мінерал олівін, проте кількісні характеристики цього процесу відомі не були.

В рамках дослідження учені спостерігали молоді сімейства астероїдів за допомогою телескопів New Technology Telescope і Very Large Telescope, які розташовуються в Італії і на Гавайських островах відповідно. Їм вдалося встановити, що "почервоніння" поверхні космічних об'єктів відбувається достатньо швидко - "всього" за мільйон років.

Після цього терміну подальша зміна спектру відбитого світла визначається в основному складом космічного тіла.

Астрофізики змогли встановити, що зближення з крупним небесним тілом, може приводити до омолоджування астероїда, завдяки перемішуванню під впливом гравітації дрібних каменів, що покривають його поверхню.

За словами дослідників, нові результати теоретично дозволяють астрофізикам визначати вік об'єкту, дивлячись на його "колірні" характеристики.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.