Хто зіштовхує лобами “хахлів і кацапів”? Кремлівські павловські і гельмани

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 24.04.2009 11:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7086

У Росії різко посилилися антиукраїнські настрої. За підсумками минулого року, Україна посіла серед “держав-ворогів Росії” третє місце.

Такими є дані соціологічного дослідження оприлюднені в четвер у Києві на круглому столі «Росія і Україна: влада і суспільство в період економічної кризи». На думку як київських, так і московських експертів, вирішальне значення у формуванні подібного образу ворога зіграли російські мас-медіа.

Якщо в 2007 році ворожою державою Україну вважали лише 7 відсотків росіян, то за підсумками 2008-го таких стало вже 21 відсоток. Україна посіла третє місце серед ворожих держав. Ворогом номер один є Сполучені Штати Америки, а ворогом номер два – Грузія. Це дані соціологічного дослідження Всеросійського центру досліджень громадської думки, проведеного в квітні цього року (опитано 1600 осіб в 43 регіонах Російської Федерації).

За словами експертів, рівень негативного сприйняття України співмірний з рівнем антиукраїнської спрямованості російських мас-медіа. «У мене лише одне пояснення, – каже оглядач радіо «Ехо Москви» Віталій Димарський. – Це вплив інформаційного простору, в якому живуть росіяни. Він фактично монополізований державою, яка веде пропаганду проти української владної еліти. Але далі діє психологічний фактор, коли критика влади переноситься на всю країну». На думку російського експерта, щоб пояснити цю ситуацію «треба питати психологів, які вивчають вплив мас-медіа на масову свідомість».

Нелюбов до України починається з Кремля

Саме конфлікт українського та російського керівництва є визначальним у формуванні негативного образу України. «Це дуже просто пояснюється, – заззначає український політолог, директор центру політичних досліджень та конфліктології, Михайло Погребинський. – У 2008 році це пов’язано насамперед з конфліктом грузинсько-російським, де Ющенко став на бік Грузії. І друге – ефективна робота масових засобів інформації Росії, що демонстрували Україну як партнера Грузії. Центральні канали телебачення працюють під контролем російської влади. А оскільки в Росії є довіра до влади, то є відповідна довіра до того, що демонструють провладні канали телебачення».

Думку про те, що в основі ворожого ставлення до України лежить конфлікт української та російської влади, поділяє керівник Центру вивчення пострадянського простору при Московському державному університеті Олексій Власов. «Як тільки відбудеться позитивне зрушення в українсько-російських стосунках на рівні еліт – жодного третього місця не буде. Я в цьому впевнений», – каже він.

Б’ють по владі – влучають в українців, але не в усіх

Експерти наголошують, що в Росії свідомо формується негативний образ українського політичного керівництва, а відтак – негативне ставлення і до держави Україна. Щодо того, чи екстраполюється цей негатив на самих українців, думки експертів різняться.

Михайло Погребинський вважає, що така ворожість має тенденцію відбиватися на ставленні до українців загалом. «Потужно змінилося ставлення значної кількості росіян не тільки до української влади, а й до України як держави і до українців, – каже український політолог. – Я думаю, це дуже небезпечна тенденція, але це ще можна виправити».

Натомість московський експерт Олексій Власов вважає, що у свідомості росіян просто немає єдиного образу українця. «У Росії все-таки багато хто сприймає Україну як державу внутрішньо, цивілізаційно розділену, – каже російський науковець. – Вирізняють східного українця, мешканця Криму – російськомовних. І є поняття «западенця», умовно кажучи. Це на побутовому рівні таке сприйняття, в старшого покоління – особливо».

Експерти збігаються в думці, що сприйняття України росіянами може стати інакшим, як тільки перебудується російська інформаційна політика. Проте це може статися лише у випадку зміни влади в одній із держав.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.