Цінова війна проти народу. Космольончики готують сюрприз для киян

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 24.04.2009 15:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7092

Підвищення житлово-комунальних тарифів утричі командою мера Києва Леоніда Черновецького може викликати масові неплатежі населення, прогнозує директор Інституту міста Олександр Сергієнко.

"Після скасування мораторію на зростання тарифів, яке провела більшість Черновецького у Київраді, вартість опалення зросте в два рази, водопостачання - у 2,7 разів, каналізації - в чотири рази, а квартплата в окремих випадках збільшиться у 10 разів. У сумі плата за житло і комунальні послуги зросте, мінімум, утричі", - заявив Сергієнко.

За розрахунками фахівців Інституту міста, плата за 1-кімнатну квартиру перевищить 400 грн. на місяць, 2-кімнатну - 600 грн., 3-кімнатну - 850 грн., а утримання 4-кімнатної квартири перевищить суму 1,2 тисяч гривень.

"Зіставлення розміру тарифів та суми заборгованості населення в урбанізованих регіонах країни свідчить: чим вищі тарифи, тим вища заборгованість", - пояснює директор Інституту міста.

Інститут міста наводить такі цифри: розмір заборгованості за ЖКП жителів Дніпропетровської області - 1,6 млрд. грн., Донецької, - 1,8 млрд. грн., Харківської, - 1,1 млрд. грн. Водночас, у Києві заборгованість всього 0,5 млрд. грн. Відповідно, у вищезгаданих регіонах рівень тарифів у 1,7-2,3 рази вище, ніж у столиці.

"Підвищення тарифів в умовах кризи закономірно спричинить зростання неплатежів населення, адже ефективного механізму для примусового стягнення оплати за ЖКП не існує. З іншого боку, багатьом сім'ям просто нічим платити - середня заробітна плата в Києві, у порівнянні з минулим роком, впала на 25%", - кажуть експерти Інституту міста.

За словами Сергієнка, неефективність грубого підвищення тарифів яскраво продемонстрував приклад метрополітену - після підвищення вартості проїзду в три рази за перші місяці цього року кількість пасажирів у метро скоротилася на чверть, при цьому заробітна плата працівників фактично не збільшилася.

"Минуло два роки після останнього зростання тарифів, а ніяких змін в системі роботи ЖКГ столиці не сталося. Наприклад, лічильниками тепла та гарячої води оснащено, як і раніше, лише третина будинків", - говорить Сергієнко.

Як повідомлялося раніше, Київська міська рада на своєму засіданні 23 квітня відмінила введений нею у грудні минулого року мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.