Цього літа американські вояки не доставлять задоволення пляжним політиканам

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 27.04.2009 13:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7095

Американські вояки, які братимуть участь у щорічних навчаннях “Си бриз” не перебуватимуть у Криму. Там тренуватимуться лише українські військові.

«Сі бризу» бути в Криму – переконані українські військові. Як повідомив перший заступник командувача Військово-морських сил України віце-адмірал Віктор Максимов, планом цих українсько-американських навчань не передбачено перебування іноземних військових підрозділів на території автономної республіки.

Віце-адмірал Віктор Максимов заявив, що на військових полігонах півострова в рамках «Сі бризу» діятимуть лише підрозділи Збройних сил України. За його словами, заяви деяких політиків про те, що влітку цього року в Криму будуть висаджуватись військові підрозділи США та інших країн НАТО і що в районі озера Донузлав будуються казарми для розміщення американських військових підрозділів, «не мають під собою жодного підґрунтя і вводять в оману громадськість». Адмірал також наголосив, що всі етапи навчань проводяться виключно в межах військових полігонів на спеціально обладнаних навчальних місцях.

Передбачається, що навчання «Сі Бриз-2009» пройдуть у липні-серпні нинішнього року в територіальних водах і на військових полігонах України. Метою навчань є відпрацювання за стандартами НАТО дій багатонаціональних сил під час планування і проведення миротворчої (антитерористичної) операції. «Сі бриз» проходитиме в рамках українсько-американської військової співпраці.

За даними українських військових джерел у Севастополі, нинішній сценарій кримського етапу навчань мало відрізнятиметься від минулорічного. Так само очікується висадка бронетехніки морем з великого десантного корабля, її марш-кидок у задане місце, розгортання там командного пункту і шпиталю та евакуація некомбатантів (мирного населення) із зони конфлікту. Цілком вірогідно, що цього разу буде додано антитерористичний компонент.

Проросійські сили традиційно проти

Ці навчання проводяться щорічно із середини 90-х років. Попри запрошення, російські військові відмовляються брати у них участь. І майже щороку виникають протести з боку проросійських і лівих сил півострова. Минулого року комуністи із союзниками навіть фізично пробували блокувати пересування бронетехніки військовим полігоном у Чорноморському районі.

22 квітня Верховна Рада Криму за ініціативою проросійської більшості ухвалила звернення до українського парламенту, в якому кримські депутати висловили «стурбованість у зв’язку з планованою присутністю на території півострова іноземного військового контингенту» і заявили, що проведення навчань у розпал курортного сезону «позначиться на заповнюваності кримських здравниць та завдасть автономії непоправного економічного збитку». У зв’язку з цим кримські парламентарі закликали народних депутатів України розглянути питання про «неприпустимість проведення навчань «Сі бриз-2009» в автономії».

Крім того, вже зараз місцеві комуністи і прогресивні соціалісти заявили про намір не допустити проведення цих навчань. Очевидно, до них приєднаються й інші проросійські і ліві сили – Російський блок, партія «Союз» і СПУ. Як вважають місцеві оглядачі, стимулює таку активність політичних сил те, що вже у березні наступного року за чинним законодавством України мають пройти чергові вибори до Верховної Ради Криму. Тож передвиборча кампанія, очевидно, розпочнеться з протестів проти «Сі бризу».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.