Зворотній бік комуністичних благ - загроза для всієї держави

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 28.04.2009 12:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7102

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко зобов’язала місцеву владу і підприємства теплокомуненерго до 1 травня 2009 року ліквідувати заборгованість за спожитий природний газ.

Про це Глава уряду заявила під час селекторної наради з керівниками місцевих органів влади та облтеплокомуненерго з питань розрахунків за споживання природного газу.

«До кінця місяця лишилося три дні, і тому потрібно до 1 травня здійснити всі необхідні кроки, щоб теплокомуненерго розрахувалися за природний газ», - заявила прем’єр-міністр.

За її словами, на кінець опалювального сезону борги теплокомуненерго за природний газ склали 4,9 млрд. грн.: «з 1 січня 2009 року борги теплокомуненерго за природний газ подвоїлися. Якщо на початок року ми мали понад 2 млрд. грн. заборгованості теплокомуненерго перед НАК «Нафтогаз» за спожитий природний газ, то сьогодні мусимо констатувати, що на кінець опалювального сезону ця заборгованість складає 4,9 млрд. грн.».

Прем’єр-міністр повідомила, що найбільшу заборгованість мають Харків, Донецьк, Київ, Кривий Ріг, Одеса, Запоріжжя, Дніпропетровськ, Сімферополь. Глава уряду відзначила, що ця сума заборгованості є неприпустимою, оскільки може ускладнитися ситуація з постачанням російського природного газу до України.

Вона нагадала, що уряд розробив модель розрахунків для підприємств теплокомуненерго за спожитий природний газ.

За словами Тимошенко, згідно з цією моделлю комерційні банки надаватимуть міським адміністраціям кредити для розрахунків підприємств теплокомуненерго за використаний природний газ. У свою чергу міські адміністрації, після узгодження на сесії міськрад, мають право надати банку вексель. При цьому, за її словами, НБУ сприятиме забезпеченню ліквідності цих комерційних банків. Прем’єр-міністр підкреслила, що така модель вже була використана у Києві, що дозволило скоротити заборгованість міста на 1 млрд. 200 млн. грн.

Тимошенко наголосила, що для завершення розрахунків залишилось лише три дні: «За цей час необхідно зробити величезний обсяг робіт, у тому числі зібрати сесії міськрад, які дадуть можливість провести ці розрахунки».

“Справедливість є і за неї варто боротися” - Юлія Тимошенко

Замість післямови. Як ми наочно бачимо, система комуністичних благ для соціуму, яка робить усіх нас заручниками чиновників-клептоманів, вже не тільки остаточно сконала, а й розкладаючись, становить реальну небезпеку і для кожного громаданина, й для держави в цілому.

Розуміючи, що урядовцям доводиться у пожежному порядку винаходити креативні методи латання дірок, тим не менше, ми абсолютно не розуміємо, чому досі владне керівництво лише намагається реанімувати смердячий й небезпечний для усіх труп?

Адже, не треба бути геніальним економістом, щоб зрозуміти: діюча система тепло- водопостачання просто не підлягає ніякій модернізації в принципі. Ще років з десять тому стала нагальною проблема її повної заміни на нову, яка б відповідала економічним реаліям. За самим принципом функціонування: кожен громадянин має самостійно вирішувати скільки теплоенергії йому потрібно й сплачувати за спожите індивідуально, при чому інші громадяни не мають нести жодної відповідальності чи неконтрольваних ризиків за чиїсь борги.

І тут не варто винаходити ніяких креативних схем. Адже всі житлові й нежитлові будинки - мають технічну документацію, у кожному населеному пункті є купа дармоїдів-чиновників, які сидять на шиї платників податків у архітектурних управляннях і замість роботи нишпорять за хабарами. Інакше - вже б давно були створені типові проекти побудинкового переобладнання на індивідуальне й побудинкове опалення та тепловодопостачання.

Натомість - ми чуємо тільки гучні базікання із пустого у порожнє. Про якісь там реформи. Та прогресуюче зростання тарифів. Хоча практивка показує, що ті, хто правдами чи неправдами таки встановив індивідуальні котли - не має жодних проблем і сплачує, навіть у холодні зими, у декілька разів менше, ніж ті, хто примусово платить шаленні гроші за привид комуністичних благ.

Ми, відтак, публічно зветаємося до обраної нами прем'єр-міністра Юлії Тимошенко: чиї інтереси ви захищаєте насправді - нас, виборців, чи олігархів, які на халяву прихватизували колишні комуненерго? Ми вимагаємо чіткої і публічної відповіді, оскільки незабаром нам, а не олігархам, обирати Главу держави.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.