Піар-прозріння чиновника. Керівництво ГПУ спустилося на грішну землю і помітило: у медицині порушують закони

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 28.04.2009 15:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7104

У Генеральній прокуратурі констатують незадовільний стан дотримання законності у сфері охорони здоров’я.

Про це на колегії у генпрокуратурі заявив перший заступник генерального прокурора Сергій Винокуров.

За його словами, типовими є порушення законодавства, зокрема, вимагання з боку медпрацівників до пацієнтів зробити благодійний внесок до фонду лікарні, без якого лікарі відмовляють в наданні медичних послуг, при цьому вони не враховують фінансовий стан того чи іншого пацієнта.

Частими є випадки придбання за бюджетні кошти медичного обладнання за завищеними у 1,5 - 7 разів цінами, при цього існують випадки, коли обладнання купується не безпосередньо у виробника, а через посередника, що призводить до мільйонних втрат бюджетних коштів.

Винокуров констатував незадовільний фінансовий стан служби швидкої допомоги. За стандартами, на одну карету швидкої допомоги необхідно 32 тис. грн на рік на забезпечення її обладнанням та медикаментами. Держава виділяє менше 9 тис. грн.

А заступник генерального прокурора Тетяна Корнякова стверджує, що проблема нелегального торгівлі трамадолом не вирішена.

Про це вона заявила на колегії ГПУ.

За її словами, в Україні кількість виробленого трамадолу на порядок перевищує потребу в ньому. Зокрема, українськими підприємствами тільки впродовж січня-квітня 2009 р. випущено 1,5 млн. трамадолу в ампулах та 75 млн. капсул цього препарату, що на порядок перевищує річну потребу в цьому препараті.

Більш того, за словами Корнякової, у ГПУ констатують незадовільну роботу Державної цінової інспекції з контролю цін на ліки.

За її словами, на деякі ліки широкого вжитку ціни зросли в 3 рази. Таке подорожчання є безпідставним. Внаслідок масового подорожчання ліків громадяни вимушені переплачувати 1 млрд. дол. на рік.

Держінспекція з контролю за цінами діє неефективно, оскільки наслідком її перевірок стало стягнення штрафів із суб'єктів, що займаються реалізацією ліків загальною сумою лише декілька десятків тисяч гривень.

Від “Аратти”: ми б могли продовжити перерахування недоліків, які не тільки прокурор, а й пересічний громадянин добре знає, бо на власній шкірі стикається із постсовковою системою охорони від здоров'я.

Проте, у нас, як і у більшості громадян, до ГПУ тільки одне запитання: а в чому саме полягає виконання прокуратурою функції захисту законних прав громадян, покладена на прокуратуру законом? І як ми громадяни її відчуваємо у реальному житті? У перерахуванні типових порушень та типу власних досягнень у "боротьбі", яка не дала жодного результату? Бо, можемо вам компетентно повідомити: усі ваші показові зусилля - дешева піар-показушка, яка по-суті, окрім шумової завіси - жодного позитивного результату не принесла.

І не принесе. Навпаки, порушення закону стають зухвалішими і масовими, бо залишаються безкарними. Поки діятиме ГПУ зразка Вишинського. Тільки питання в іншому: чи потрібен нам, громадянам України, цей рудімент сталінізму?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.