Поїхала Тимошенко заграницю. У Москву...

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 29.04.2009 20:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7112

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко заявляє, що підтримка коопераційних зв’язків є пріоритетним напрямком співпраці між урядами України та Росії.

Про це Глава українського Уряду повідомила сьогодні під час засідання Комітету з питань економічного співробітництва Українсько-російської міждержавної комісії.

Тимошенко відзначила, зокрема, що підприємства машинобудування та космічної галузі використовують і російські комплектуючі, тому питання належного оснащення потребує підтримки урядів. За її словами, сьогодні під час засідання комітету планується підписати документ, який дозволить створити сприятливий режим підтримки руху товарів, комплектуючих матеріалів.

Крім того, Тимошенко заявила, що обговорили цілу низку питань двосторонньої співпраці в напрямку розвитку енергетичних програм, особливо в атомній галузі. Зокрема, на думку Тимошенко, дуже важливим проектом є спільне українсько-російське будівництво енергоблоків в Україні.

У газовій галузі, за словами Тимошенко, існують певні напрацювання, які не до кінця реалізовані. «Ми нарешті встановили прямі, прозорі стосунки в системі поставки газу в Україну, і це надзвичайно важливе наше досягнення, зараз цей напрямок розвивається успішно. Але перед нами стоїть нове питання, новий виклик – питання закачки російського природного газу в українські газосховища». За словами Тимошенко, це питання також обговорювалося під час зустрічі двох прем’єрів віч-на-віч, яка тривала понад 2 години.

Прем’єр-міністр України також повідомила, що під час зустрічі з російським колегою Володимиром Путіним порушувалося питання участі України в роботі Міжнародного центру збагачення урану: «Це важливо, і Україна хотіла би стати учасником цього проекту». За словами Глави уряду, це питання обговорюватиметься під час Саміту країн СНД, який відбудеться в Астані.

«Нам разом потрібно сьогодні прийняти важливі рішення щодо подальшого розвитку співпраці в усіх галузях, які були для нас спільними і були коопераційними. Впевнена, що спільними зусиллями ми можемо дати достойну відповідь на виклики, що виникли у світовій економіці, і забезпечити необхідний рівень життя нашим країнам», - підкреслила Тимошенко.

У свою чергу, російський прем’єр Володимир Путін нагадав про різкий спад товарообігу між двома країнами. Російський прем'єр вважає, що одній з причин різкого спаду товарообігу між Росією і Україною сталі порушення майнових прав російських власників.

Він додав, що свою роль тут зіграла економічна криза, проте корінь проблеми "криється у відсутності двосторонньої антикризової політики, а також існуванні цілого ряду невирішених проблем". "Знову сьогодні говорять про якісь захоплення власності російських компаній в Криму, довго говорили і багато разів поверталися до проблеми майнових прав російських інвесторів Кременчуцького нафтопереробного заводу або Холдингової компанії "Луганськтепловоз", - сказав Путін.

Він відзначив, що звернення російської сторони до українських партнерів з проханням розібратися з подібними фактами "поки не вирішуються ефективно". "Іноземним власникам, інвесторам в чужій країні без підтримки офіційних властей захистити свої права практично неможливо", - сказав російський прем'єр.

Разом з тим він сподівається на продовження дискусії з Україною щодо укладеної в Брюсселі декларації про модернізацію української ГТС. "Ми сподіваємося, що з цієї проблеми ми також продовжимо нашу дискусію", - заявив Путін перед початком переговорів з Тимошенко. Російський глава кабміну розповів, що в розмові віч-на-віч з Тимошенко обговорювалася Брюссельська декларація про розширення української ГТС.

"Ми вже публічно висловлювалися із цього приводу, проводили консультації на рівні міністрів енергетики: у цьому документі немає ні слова про участь Росії як головного постачальника енергетичних ресурсів в Европу", - сказав Путін. Він відзначив, що ролі Росії і України як постачальника і транзитера енергоресурсів є ключовими для багатьох європейських споживачів.

Також Володимир Путін сподівається на активізацію співпраці з Україною в області авіабудування. "Сподіваюся, що цей процес рухатиметься швидшими темпами, тим більше що, з урахуванням зростаючої конкуренції на світових ринках авіабудування, тільки об'єднуючи зусилля ми можемо зберегти конкурентоспроможність", - сказав він. Путін відзначив, що на зустрічах з Тимошенко неодноразово обговорювалася можливість поєднання потенціалів і "активів" двох країн в цій сфері.

Україна та Росія під час засідання Комітету з питань економічного співробітництва підписали низку документів, спрямованих на поглиблення двосторонньої співпраці.

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко та Глава Уряду РФ Володимир Путін підписали Протокол ІV засідання Комітету з питань економічного співробітництва Російсько-Української міждержавної комісії.

Крім того, під час сьогоднішньої роботи Комітету підписано Протокол між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про поставки товарів за виробничою кооперацією в 2009 році, а також міжурядову Угоду про взаємне заснування відділень Торговельно-економічної місії у складі Посольства України в Російській Федерації та відділень Торговельного представництва Російської Федерації в Україні.

Варто додати, що візит прем'єра Тимошенко у Москву практично не висвітлювався російськими ЗМІ. Оскільки новини з цієї зустрічі йшли далеко не першою строкою стрічок "незалежних" російських агенцій, то, із великою вірогідністю можна припустити, що братською дружбою там і не пахне. Хоча, за словами Путіна, Росія готова до формування нового, перспективного порядку відносин з Україною. "Ми враховуємо різного типу сигнали, що надходять із Києва, про необхідність наповнювати наші зв'язку позитивним змістом, і самі цього прагнемо", - сказав прем'єр РФ.

В чому саме полягає путінський новий зміст ми матимемо нагоду побачити найближчим часом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.