Конституційний Суд визначив, право формувати уряд належить виключно коаліції

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 30.04.2009 13:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7117

Внесення пропозицій Президенту України щодо кандидатури прем’єр-міністра України, а також відповідно до Конституції України - щодо кандидатур до складу Кабінету міністрів належить виключно до повноважень коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України.

Відповідне рішення Конституційного Суду було оприлюднене сьогодні за поданням Президента щодо формування уряду після створення нової коаліції.

Президент України звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням дати офіційне тлумачення положення частини восьмої статті 83 Конституції України у системному зв’язку з положеннями частини шостої, сьомої статті 83, пункту 9 частини першої статті 106, частин третьої, четвертої статті 144 Конституції України. Практичну необхідність у роз’ясненні норми частини восьмої статті 83 Конституції України глава держави обґрунтував неоднозначним розумінням цієї норми суб’єктами реалізації відповідних повноважень.

Конституційний Суд, ухвалюючи рішення, вказав, що саме участь коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді у формуванні Кабінету міністрів, передбачена частиною восьмою статті 83 Конституції, є виключним конституційним повноваженням коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді. За частиною восьмою статті 83 Конституції коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді формується протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання парламенту, що проводиться після чергових або позачергових виборів ВР, або протягом місяця з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у ВР. Конституційний Суд вказав, що системний аналіз положень частин шостої, сьомої статті 83 пункту 9 частини першої статті 106, частини третьої статті 114 Конституції свідчить, що поняття “коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді, сформована відповідно до статті 83 Конституції України”, включає як коаліцію депутатських фракцій, сформовану у новообраній Верховній Раді, так і коаліцію депутатських фракцій, сформовану у разі припинення діяльності попередньої коаліції депутатських фракцій у ВР. Відповідно Основний Закон України передбачає і участь коаліції депутатських фракцій, сформованої у разі припинення діяльності попередньої коаліції депутатських фракцій у ВР, у формування Кабінету міністрів, що здійснюється шляхом реалізації нею визначених частиною восьмою статті 83 повноважень стосовно внесення відповідно до Конституції пропозиції Президенту щодо кандидатури прем’єр-міністра, а також відповідно до Конституції щодо кандидатур до складу уряду, який реалізується через визначений Конституцією механізм призначення глави уряду, інших членів Кабміну. Конституційний Суд вважає, що саме таким чином реалізується основна мета створення коаліції депутатських фракцій, її конституційні повноваження як суб’єкта формування уряду. Конституційний Суд дійшов висновку, що внесення пропозиції Президенту України щодо кандидатури прем’єр-міністра, а також відповідно до Конституції України – щодо кандидатур до складу Кабінету міністрів належить виключно до повноважень коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, сформованої відповідно до статті 83 Конституції України. “Положення частини восьмої статті 83 Конституції України в аспекті конституційного подання у системному зв’язку з частинами шостою, сьомою статті 83, пунктом 9 частини першої статті 106, частинами третьою, четвертою статті 114 Конституції України слід розуміти так, що внесення пропозицій Президенту України щодо кандидатури прем’єр-міністра України, а також відповідно до Конституції України – щодо кандидатур до складу Кабінету міністрів належить виключно до повноважень коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді, сформованої відповідно до частин шостої, сьомої статті 83 Конституції України”, - говориться в рішенні КС.

Рішення є обов’язковим до виконання на всій території України, остаточним і не може бути оскаржене. Воно підлягає опублікуванню у “Віснику Конституційного Суду України” та в інших офіційних виданнях України.

Президент України Віктор Ющенко визначиться з питанням щодо можливого дострокового припинення повноважень Верховної Ради після детального вивчення сьогоднішнього рішення Конституційного Суду.

Про це в інтерв’ю журналістам заявила представник Президента України в КС Марина Ставнійчук, відповідаючи на запитання, чи є у глави держави підстави для розпуску ВР, зважаючи на сьогоднішнє рішення Конституційного Суду.

«Я думаю, що перш ніж ставити і відповідати на таке питання, Президент України повинен уважно почитати рішення Конституційного Суду, вивчити всі обставини, які пов’язані з прийняттям – і юридичні і фактичні», - сказала Ставнійчук.

При цьому вона не виключила, що «Президент України з цього питання проведе відповідні консультації з керівництвом Верховної Ради та керівництвом фракції Верховної Ради України».

Постійний представник Верховної Ради України в Конституційному Суді Анатолій Селіванов вважає, що у зв’язку з сьогоднішнім рішенням КС у Президента немає підстав для дострокового припинення повноважень нинішнього складу Верховної Ради.

Про це він заявив сьогодні в інтерв’ю журналістам, коментуючи рішення Конституційного Суду за поданням Президента щодо повноважень коаліції вносити главі держави кандидатуру прем’єр-міністра.

Селіванов зауважив, що КС підтвердив, що новостворена коаліція, або коаліція, яка була створена після обрання ВР України, в перший раз зобов’язана вносити кандидатуру прем’єр-міністра, формувати уряд. «Тобто це конституційний обов’язок коаліції», - сказав він.

При цьому, за словами Селіванова, якщо впродовж діяльності ВР була створена нова коаліція, то внесення кандидатури прем’єр-міністра Президенту є правом коаліції, а не обов’язком.

«Тобто Конституційний Суд роз’яснив, що внесення кандидатури прем’єр-міністра обумовлене причинами і мотивами, визначеними Конституцією – це відставка уряду, відставка прем’єр-міністра. Але якщо уряд працює, і якщо уряд виконує свої функції і створюється нова коаліція, то це не означає обов’язок коаліції пропонувати і вносити кандидатуру для розгляду Верховною Радою України», - сказав Селіванов.

Відповідаючи на запитання, чи є підстави у Президента для дострокового припинення повноважень ВР, Селіванов сказав: «Ні, жодних підстав для дострокового припинення повноважень Верховної Ради не існує».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.