Шпигунський скандал. НАТО позбулося двох російських чекістів

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 30.04.2009 14:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7119

Ще двоє російських чекістів із дипломатичними паспортами відбули до Москви.

НАТО вислало двох дипломатів російської місії при альянсі у зв'язку з скандалом, пов'язаним з шпигунством колишнього співробітника Міністерства оборони Естонії Хермана Сіма на користь Росії.

Як заявив представник Північноатлантичного альянсу, "дипломатам з Росії сказали, що їм тут не раді", передає Reuters. Розпорядження про видворення російських представників було віддане 29 квітня, коли НАТО відновило офіційні переговори з Росією на посольському рівні після восьмимісячної перерви.

Сьогодні заступник офіційного представника МЗС РФ Ігор Лякін-Фролов повідомив, що російське зовнішньополітичне відомство з'ясовує обставини висилки російських дипломатів з Брюсселя.

Як повідомлялося раніше, 25 лютого 2009 р. суд Естонії засудив високопоставленого співробітника Міністерства оборони країни Хермана Сімма до 12,5 років тюремного висновку за шпигунство на користь Росії і державну зраду. Сімм в 1995-2006 рр. працював в Міністерстві оборони Естонії і мав доступ до секретних матеріалів, зокрема що має відношення до НАТО. На думку естонських властей, заарештований у вересні 2008 р. Сімм міг повідомити секретну інформацію агентові російської Служби зовнішньої розвідки, що працював під виглядом громадянина однієї з країн Євросоюзу.

Справа 61-річного Сімма викликала широкий резонанс в керівництві НАТО, оскільки шпигунських скандалів такого масштабу не було з часу приєднання Естонії до НАТО в 2004 р.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.