Журналістський хліб має відчутний присмак крові

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 3.05.2009 19:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=7127

3-го травня світ відзначає Міжнародний день свободи преси. Генсек ООН висловив занепокоєння в зв’язку з великою кількістю нападів на журналістів. Правозахисники вказують на збільшення в світі обмежень для преси.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун наголосив на важливості ролі преси при розв'язанні глобальних проблем. Засоби масової інформації можуть робити свій внесок у розвиток діалогу, сприяти примиренню і порозумінню, сказав глава Об'єднаних Націй з нагоди Міжнародного дня свободи преси. Він звернува увагу на те, що робота журналістів примушує замислитися над односторонньою або догматичною точкою зору на релігійні та політичні розбіжності й допомагає меншості заявити про себе.

Кількість нападів шокує

Кількість нападів на журналістів у світі Пан Гі Мун назвав такими, що викликають шок. Уже цього року, згідно з останнім дослідженням міжнародної організації «Комітет захисту журналістів» (CPJ), при виконанні своїх професійних обов'язків загинуло одинадцять представників мас-медіа. Торік був убитий 41 журналіст. Крім того, 125 працівників ЗМІ через свою роботу вимушені сидіти у в'язницях. Дехто перебуває за ґратами вже не один рік, а дехто - й більше десятиліття.

Генсек ООН звернувся передусім до Китаю, Куби та Еритреї надати журналістам право на проведення чесного процесу. «Вбивство й арешт – це ті способи примусити журналіста замовкнути, які найбільше кидаються в око. Часто через страх вони вдаються до самоцензури. З цим також миритися не можна. Журналісти повинні бути в стані виконувати свою роботу вільно й без залякування», - наголосив Пан Гі Мун.

Як повідомила організація «Freedom House», вже сьомий рік поспіль у світі спостерігається збільшення обмежень для свободи преси. «Сьогодні журналістам доводиться боротися за життя. Тиск з боку урядів, інших впливових сил і світової економічної кризи вимагають вкрай високої ціни», - заявила директор «Freedom House» Дженніфер Віндсор.

В Україні – «часткова свобода преси»

Правозахисники піддали критиці не тільки авторитарні країни, але й такі держави, як Італія або Ізраїль, де журналістам стало працювати складніше. Україна, за оцінкою «Freedom House», належить до держав, де панує лише «часткова свобода преси».

У списку найбільших ворогів преси організація «Репортери без кордонів» перераховує не тільки уряди, але й воєнізовані угруповання, терористичні організації, злочинні мережі, як, наприклад, наркобізнесові картелі в Мексиці та мафія в Італії.

Міжнародний день свободи преси нагадує про «Віндгукську декларацію», ухвалену 3-го травня 1991-го року під час конференції ООН у Намібії, присвяченій діяльності мас-медіа. Документ містить заклик до урядів країн світу забезпечувати свободу преси та її демократичний характер. Наголошується також, що вільна й демократична преса є найважливішою складовою будь-якого демократичного суспільства.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.